Archívum

Zöldellő talányok, bogaras kérdések

Betekintés a Savaria Múzeum és parkjának élővilágába

2021.11.16

A múzeumparkba rég besurrant már az ősz, de még megfelelő az időjárás ahhoz, hogy megcsodáljuk a múzeumbogarakkal mindazt a szépséget, ami olykor észrevétlen marad rohanásainkban.

Zöldellő talányok, bogaras kérdések

Sajnos kevesen voltunk, ám azoknak, akik eljöttek a múzeumbogár klubba, megmutatta magát a Savaria Múzeum és az azt övező park színes élővilága. A foglalkozás témája a szombathelyi parkok története, kiemelten is a Savaria Múzeum parkja és élővilága – lett volna. Ám hamar kiderült, hogy mindez olyan bőséges téma és olyan sok szempontú megközelítésre ad lehetőséget, hogy nem fér bele egyetlen klubdélutánba, de talán még háromba sem!

A Dankovics Róbert által vezetett foglalkozás során a természettudományos kutatás módszertanát ismerhették meg és alkalmazták a klubtagok. Arra a kérdésre keresték a választ, hogy milyen élőlényekre bukkanhat az, aki nyitott szemmel jár a Savaria Múzeum környékén. Nem kellett sok biztatás: igencsak meglódult a jelenlévők fantáziája és sercegtek a ceruzák, amikor megpróbálták összegyűjteni azt a biológiai sokféleséget, amellyel feltételezésük szerint találkozhatnak. Ezzel fel is állították előfeltételezésüket. Miután a közös tudást Robi rendszerezte, arra kérte a tagokat, hogy bizonyítsák hipotézisüket: keressenek bizonyítékokat a felsorolt élőlények létére és jelenlétére.

Zöldellő talányok, bogaras kérdések

Papírral, nejlonzacskóval, telefonnal felszerelkezve fogott hozzá a kis kutatócsoport a terepmunkához, az egyéni mintavételhez. Viszonylag rövid idő, 15 perc állt rendelkezésükre, hogy kívül s belül bejárják a múzeumot, élőlények nyomai után kutatva. Legtöbben nem ragaszkodtak a jegyzethez, hanem további, előzetesen nem említett növény- és állatmaradványokat is kerestek. S - ha a munkának jó is eleje, a dolognak veleje csak ezután következett, vagyis a felhalmozott minták vizsgálata és meghatározása, majd cédulázása. Végül több mint 40 különböző növényfaj gyűlt össze. Emellett még elhullajtott madártollak, rovarok is az asztalra, majd mikroszkóp alá kerültek. A legérdekesebb közülük talán a tálkában evickélő tüskés bolharák volt. De beszéljenek erről a képek!

Zöldellő talányok, bogaras kérdések

A leletek azonosításában a múzeumbogarak Robi tudására támaszkodhattak. Hiányolnunk kellett „öregbogarunk”, Norbi jelenlétét! A botanikában alaposabban járatos személy hiányában Robi a Jávorka-Csapody Iconographia című könyvének fellapozását ajánlotta. A művészi rajzokkal kiegészített tudományos munka 576 oldalon mutatja be a Kárpát-medence növényfajait: 4090 növény rajzát tartalmazza. Hasznos lehet a határozáshoz, a feldolgozó munkához Móczár László kétkötetes állathatározójának átböngészése is.

Folytatás következik – gondolom, tavasszal…

Sztelly

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza