Archívum

Zenekultúra a két világháború közti években

Széchenyi 2020

2022.02.09

A VME egy éve futó programsorozata keretében ezúttal Paulik Ákos, a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium tanára tart előadást a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.

Zenekultúra a két világháború közti években

Az érdekfeszítőnek ígérkező előadás első részében, a 19–20. század fordulóján hazánk zenei életében végbement változásokról kaphatunk képet „Elvadult tájon gázolok” mottóval. Majd Ady soraira („Nem kellenek a megálmodott álmok, / Új kínok, titkok, vágyak vizén járok”) reflektálva Kodály Zoltán és Bartók Béla élete, munkássága kerül a középpontba. Ebben a blokkban a népzene, parasztzene felfedezéséről lesz szó. Megismerhetjük azokat a hatásokat, amelyek a 20. század első felében elősegítették a haladó gondolkodású zeneszerzők színrelépését – „új időknek új dalaival”.

Az előadó kitér a korszak további irányzataira: mit jelentett a konzervativizmus a zenében, és milyen divatirányzatok jellemezték még ezt az időszakot. (Mottó: „Régmult virágok illata/ bódít szerelmesen.”) Végül hazaérkezünk („Ez az én földem”): Szombathely két világháború közötti zenei kultúrája kerül nagyító alá. (Milyen lehetőségei voltak a peremvidékre szorult megyeszékhelynek? Kik lehettek egy kisváros zenekultúrájának meghatározói?)

Helyszín, időpont: Berzsenyi Dániel Könyvtár, 2021. február 23. szerda, 17 óra.

 

Minden érdeklődőt, múzeum- és zenebarátot egyaránt szeretettel várunk!

 

Az előadás a Vasi Múzeumbarát Egylet Összenő, ami összetartozik – Trianon emlékezete Vas vármegyében című TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01420 azonosító számú projektje keretében valósul meg.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza