Archívum

Virágvasárnapi Pável-túra –2023.

Lelki és kulturális útravaló

2023.04.05

Szép, verőfényes nap köszöntött arra a félszáz múzeumbarátra, akik idén, 2023. április 2-án részt vettek a hagyományos virágvasárnapi Pável Ágoston-emléksétán.

Virágvasárnapi Pável-túra –2023.

Közös fénykép a múzeum előtt (fotó: M. Kozár Mária)

87 éve, 1936 virágvasárnapján indult Pável Ágoston nagyheti őrségi néprajzi gyűjtőkörútjára. Ennek során érintette Rábakethely, Máriaújfalu, Farkasfa, Kondorfa, Szalafő és Őriszentpéter községeket. Itt szerzett tapasztalatai az Őrségi képek című tanulmányában láttak napvilágot, amely az első ismeretterjesztő jellegű leírás e táj életéről. Tanulmányútja előtt tisztelegve 2011 virágvasárnapja óta Pável-emléksétát szervez a Vasi Múzeumbarát Egylet a Szombathelyi Szlovén Önkormányzattal és a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesülettel együttműködésben.

M. Kozár Mária kezében ajándék képeslapokkal

M. Kozár Mária, kezében ajándék képeslapokkal (fotó: Tóth Kálmán)

A virágvasárnapi sétának idén egy másik jeles alkalom – a néprajzkutató nevét viselő múzeum megalapításának 40. évfordulója – is ünnepélyes hangulatot kölcsönzött. 1983. április 29-én adták át a Helytörténeti és Nemzetiségi Múzeumot, amely Pável Ágoston születésének 100. jubileumán vette fel  a néprajzkutató nevét. A múzeum jelenlegi – foglalkoztató és kiállítótérrel bővült – formáját a Megélt táj című múzeumpedagógiai projektjének (2009–2012) megvalósítására nyerte el. 2012-ben pedig az év legjobb múzeumpedagógiai programjaként elismerő oklevélben részesült. Az épületben folyó múzeumpedagógiai foglalkozások öröme a magyar és a szlovén gyermekarcokon egyaránt sugárzik. A múzeum épületének külső és belső megújulásáról M. Kozár Mária néprajzkutató mesélt, aki felelevenítette a Gáspár Károly iskolaigazgató 1982-ben felajánlott magángyűjteményére épülő múzeum történetét. A vetítésben soron követhettük a gyűjtemény gyarapodását, időszaki kiállításait, a Szentgotthárd környéki szlovének életmódját 2012 óta bemutató tárlat kapcsán pedig a hagyományőrzésükről, népművészetükről is hallhattunk. Hogy mennyire igaz a múzeum vendégkönyvébe tett bejegyzés („A gyönyörű városban gyöngyszem a múzeum…”), arról a virágvasárnapi ünnepi szentmiséig hátralévő időben győződhettünk meg. Minderről szavak helyett is beszélnek a galériában található fényképfelvételek.

Bodorkós Imre atya celebrálta a gyönyörű misét

Bodorkós Imre atya celebrálta a gyönyörű misét (fotó: Tóth Kálmán)

A virágvasárnapi szentmisére a szentgotthárdi Nagyboldogasszony Plébániatemplomba gyűltünk. A szertartás kezdetén Bodorkós Imre atya köszöntötte a híveket, és külön kiemelte a virágvasárnapi túra résztvevőit. Kérésére a templom elé vonultunk barkaszentelésre, illetve, hogy Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékezzünk. A Máté-passió Soós János vezénylésével, a Szent Bernát Kórus gyönyörű szólamaiban hangzott el. Különleges volt a Miatyánk közös elimádkozása előbb szlovén, majd magyar nyelven. Emelkedett hangulatban, Isten közelségének érzésével telve távoztunk.

Az Őrségi Népi Műemlékegyüttest Lasits Anita vezetésével tekintettük meg

Lasits Anita vezette körbe a múzeumbarátokat (fotó: Tóth Kálmán)

Autóbusszal aztán Szalafő-Pityerszerre utazott a túrázó csoport, ahol az Őrségi Népi Műemlékegyüttest Lasits Anita vezetésével tekintettük meg. A zsúpfedeles házak, földműves eszközök sokakat nosztalgiára késztettek. A kásturól és a kerített házról az egykor itt élő lakókkal személyesen találkozó Pável Ágoston 1936-os látogatása nyomán papírra vetett gondolatait M. Kozár Mária idézte a hallgatóság elé. Az erről készült felvétel itt tekinthető meg. A délután hangulatát Szalai András egy vidám vers előadásával fűszerezte, majd ezután Urbán László vezetésével felfedeztük Szalafőt és környékét.

Sztelly

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza