Archívum

Villamosnap Szombathelyen

Feltöltve: 2022.09.14

2022. September 23. Friday 16:00 - 18:00 óra

A közismerten „tujának” nevezett jármű elindulásának 125. évfordulója alkalmából nosztalgiázásra várjuk az érdeklődőket.

Éhen Gyula tér, 1964.

Éhen Gyula tér, 1964. (MTI fotó)

125 évvel ezelőtt, 1897. június 4-én kezdte meg működését a szombathelyi villamosvasút. Terveit Kliegl József mérnök, a kocsikat a neuhauseni vagongyár készítette. A villamosvasút a Vasvármegyei Elektromos Művek Részvénytársaság kebelében működött. A járművek kezdetben zöld színűek voltak és 36 utast szállíthattak. Az 1970-es években a közkedvelt járművet évente mintegy 7 millió utas vette igénybe. Nyomvonala Szombathely legszebb utcáin és terein vezetett át, különös élénkséget kölcsönözve a belvárosnak. 1974. augusztus 20-án 22 óra 40 perckor menetrend szerinti járatként begördült a kocsiszínbe a hatos pályaszámú villamos, és ezzel megszűnt a járművek csilingelése Szombathely utcáin. Eltűnt a megyeszékhely tradicionális színfoltja.

2022. szeptember 23-án (pénteken) 16 órakor, az Éhen Gyula térről (az autóbuszsofőrök pihenőhelye elől) séta indul a villamos egykori útvonalán, Spiegler Tibor helytörténeti kutató vezetésével. Az Éhen Gyula tér és Szent István park közötti szakasz bejárása körülbelül másfél órát vesz igénybe. Természetesen azok csatlakozását is várjuk, akik csak egy rövidebb szakaszon szeretnének velünk tartani. A séta során három helyszínen (a múzeumparkban, a Fő téren és a Berzsenyi téren) hangulatos, a múltat idéző, villámcsődület jellegű eseményekkel készülnek a szervezők, a kitartó résztvevőket pedig a Szent István parkban TOTÓ várja. A helyes megfejtők között ajándékokat sorsolunk ki.

Játsszon velünk!

A korhű ruhákban (20. század eleje – ’70-es évek) érkezők között különdíjakat sorsolunk ki.

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Szervezők:

Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja

Smidt Múzeumért Alapítvány

Szombathelyi Szépítő Egyesület

Vasi Múzeumbarát Egylet

Közreműködők:

a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar tagai

a Zrínyi Ilona Általános Iskola diákjai

… és még sokan mások


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza