Archívum

Változó világunk fénnyel írt lenyomatai

2022.09.21

Tárlatvezetéssel és vetítéssel egybekötött kiállítászáró eseményre gyűltek össze a múzeumbarátok: a Vas megyei településképek egykor és napjainkban című tárlatot tekintették meg a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Vas Megyei Levéltárában.

Változó világunk fénnyel írt lenyomatai

A Szentendrei Skanzen által indított kezdeményezés fő célja az volt, hogy az egykori Hazafias Népfront 1984-1985-ben meghirdetett országfotózási akciója során 1945–1985 között készült fényképek digitalizálása, feldolgozása és bemutatása megtörténjen – mondta el a népes hallgatóságnak Bajzik Zsolt főlevéltáros. A Hazafias Népfront indítványa lelkes fogadtatásra talált, a korabeli sajtóforrások szerint 1985-re már 1000 település fotósorozatát küldték be az egykori Új Magyar Központi Levéltárba. Mindezen eredmények ellenére a kezdetekkor csupán egy kisebb kört felölelő kamarakiállítás készült. A Magyar Nemzeti Levéltárban jelenleg 94 dobozt megtöltő fotónegatívot, kópiát őriznek. A közel 300 települést tartalmazó gyűjteményben 89 Vas megyei községről találhatók képek. Az eddig ismert Vas megyei forrásanyag böngészésére a helyszínen, a levéltár által készített interaktív térképen nyílt lehetőség. Az önkéntesek, amatőr fényképészek által készített felvételek jelentősége abban áll – emelte ki a Bajzik Zsolt – hogy számos, rajtuk megörökített épület ma már nem látható, illetve egészen megváltozott.

Változó világunk fénnyel írt lenyomatai

A kiállítótér tablóin Gencsapáti, Vasvár és Vép korabeli eltűnőben lévő falusias állapota és jelenleg látható arculata köszönt vissza. A bemutatott fekete-fehér és színes képek éles kontrasztját adták a környezetét alakító ember tevékenységnek csakúgy, mint a fényképezőgép mögött állók technikai felkészültségének. Érdemes volt megfigyelni az utcanevekben és a zöld környezetben bekövetkezett változásokat is. Gencsapáti és Vasvár illusztris épületeiről Bajzik Zsolt emlékezett meg, míg Vép fejlődését bemutató fényképfelvételekről Kovács Eszter levéltáros beszélt. Megköszönte a Vép város önkormányzatának a kiállítás létrejöttéhez felajánlott 1965-ból származó felvételeket és magyarázatul szolgált arra is, miért maradhatott ki a nagyszabású országfotózási programból az Erdődy-kastély.

Változó világunk fénnyel írt lenyomatai

Ezek után a kiállítótér elsötétedett és három filmalkotás került a figyelem középpontjába. Megtekinthető volt A barokk Szombathely (1970), a Vas megyei kisközségek (1983) és a Vas megyei kastélyok (1984) című kópia. Megtudtuk, hogy a Savaria Filmstúdió digitalizált filmjei köré a közeljövőben tematikus vetítéseket, beszélgetéseket tervez a levéltár. A délután hátralévő részében Bajzik Zsolt vezette a kiállítótérben a látogatókat, miközben a kiállítás létrejöttének kulisszatitkairól, az egyes épületek sorsáról is rengeteg érdekesség hangzott el.

Sztelly

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza