Archívum

Törtélem – festmény – életkép

Művészet és történelem a Smidt Múzeumban

2022.10.19

Jeles nap közeledik: október 18-át a magyar festészet napjaként tartjuk számon immár 20 esztendeje. Ez alkalomból különleges foglalkozással örvendeztette meg Schmidtné Vinczi Réka a Múzeumbogár Klub tagjait.

Törtélem – festmény – életkép

A játékos tárlatvezetés során jeles festők alkotásaival ismerkedtek meg a klubtagok. A görög származású Sterio Károly romantikus stílusú festményei pontos hitelességgel adják vissza Széchenyi István lovas alakját csak úgy, mint Klapka György határozott vonásait. A realizmus jegyében alkotó Zichy Mihály nemzetközileg is elismert festő volt. Ugyan tevőleges szerepet nem vállalt a 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiben, de gróf Batthyány Lajos alakjának megfestésével a forradalom ügye mellett tett hitet. Szintén a biedermeier teremben megtaláljuk a Petőfi Sándorral szoros barátságot ápoló Orlai Petrich Soma alkotásait is, amelyek egyikén felismerjük a Debrecenben szűkölködő és fagyoskodó költőt. Ám a szöszke, morcos fiúcska festményére tekintve már nem sejthetjük, hogy felnőttként, 1849. augusztus 13-án ő teszi majd le a fegyvert Világosnál. A kis Görgey Artúr vörös, paszományos kabátjának másolata csaknem tökéletesen illett Marcira, aki lelkesen imitálta a kisfiú jellegzetes arckifejezését.

Törtélem – festmény – életkép

Kapcsolati háló készítése  (fotó: Tóth Tamás)

A tárlatvezetés során említett 14 személy arcképeit (Batthyány Lajos gróf, Barabás Miklós, Deák Ferenc, Görgey Artúr, Jókai Mór, Laborfalvi Róza, Klapka György, Lotz Károly, Munkácsy Mihály, Orlai Petrich Soma, Petőfi Sándor, Sterio Károly, Széchenyi István gróf, Zichy Antónia, Zichy Mihály) kapcsolati hálóba rendezték a gyerekek. A séta során pénzre válthatták tudásukat: a fent említett személyiségek életére és munkásságára, relikviáikra vonatkozó kérdések helyes megválaszolásáért ugyanis Kossuth-bankó járt. Az 1, 2, 5, 10 illetve 100 forint címletekben rendelkezésre álló pénzek célját a részvevők ekkor még nem sejthették. Marci és Tomi sommás összeget gyűjtött, míg mások inkább elmélyedtek a látottakban, de a végén senkinek sem maradt üresen a zsebe.

Törtélem – festmény – életkép

Az így megszerzett „jövedelemre” a délutánt záró liciten volt égető szükség, amin neves személyiségek belső értékei, kvalitásai, erényei kerültek kalapács alá. Olyanok, mint például: a nagyvonalúság, hűség, gyors döntéshozatal, határozottság, empátia, barátság, a művelődés iránti igény, művészi elhivatottság, kiemelkedő katonai képesség, bátorság és merészség. Minden pénzt megérnek! A játék folyamán a résztvevők kicsit jobban megismerhették egymást és önmagukat is.

Ezúton is köszönjük az önfeledt élményt a Smidt Múzeumért Alapítványnak és a foglalkozást vezető Schmidtné Vinczi Rékának.

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza