Kiadványok

Czirók Zoltán

„Tegnap istenítélet volt Szombathelyen...”

2015.03.17

Légitámadások a vasi megyeszékhely ellen (1944–1945)
Szombathely, 2015.

Szerkesztette és a mutatókat készítette: Mayer László
Szakmai lektor: B. Stenge Csaba

2015-ben emlékeztünk a Szombathely ellen 1945. március 4-én elkövetett bombatámadásra annak 70. évfordulója alkalmából. A 2. világháború legsúlyosabb légitámadása érte ekkor a várost: az amerikai szárazföldi haderő 15. légi hadserege kötelékébe tartozó 117, B–24 típusú repülőgép több mint 900 bombát dobott a vasi megyeszékhelyre.
Az 1944. július 26. és 1945. március 29. közötti időszakban 30-nál több alkalommal érte légicsapás Szombathelyt. Az áldozatok száma meghaladta az 550 főt. Az anyagi veszteség nagyságát mutatja, hogy Magyarország 52 városa közül Szombathely az ötödik helyen szerepelt a kárlistákon.


A Vasi Múzeumbarát Egylet az áldozatok előtt fejet hajtva adta közre az időszak modern szemléletű, a tudományosság és az ismeretterjesztés igényeinek egyaránt megfelelő, gazdagon illusztrált feldolgozását.
A kiadvány Kosztolánczy Tibor korábbi és Czirók Zoltán repüléstörténész legújabb kutatásaira támaszkodva, a hazai illetve külföldi magán- és közgyűjteményekben található korabeli, eddig részben közöletlen fényképek, légi felvételek dokumentumok, felhasználásával készült.
A légitámadások módszertanát, az támadásoknak leginkább kitett szombathelyi létesítményeket, valamint a légvédelem és légoltalom kérdéskörét tárgyaló fejezeteket az 1944. július 8. és 1945. március 28/29. közt lezajlott légicsapások időrendben történő feldolgozása követi. A kötetet rövidítésjegyzék, részletes földrajzi- és személynévmutató, angol nyelvű rezümé, továbbá a légitámadásokról készített összefoglaló kimutatás, katonai rendfokozatokat összehasonlító táblázat és az angolszász mértékegységek átszámítását tartalmazó melléklet zárja.


A kötet megjelentetését támogatta:
Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere
Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára, Szombathely
Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum, Szombathely
Szombathely Megyei Jogú Város Kulturális és Sport Bizottsága
Flag Számítástechnikai Kft., Szombathely

3500 Ft.-


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza