Archívum

Tábori krónika – 2. rész

Egy aranydiadém és a Szent Korona nyomában

2022.07.18

Régésztábor terepbejárás nélkül? Elképzelhetetlen! Már a második napon kerékpárra pattantak a résztvevők, hogy felkeressék a híres velemi aranydiadém lelőhelyét és a koronaőrző bunkert.

Tábori krónika – 2. rész

Útközben hosszabb-rövidebb pihenőket tartva, Bozsok irányából, meglehetősen fáradtan érkezett a csapat Velembe. A szendvicsek elfogyasztása után, drótszamaraikat a Stirling-villánál hagyták, és gyalogszerrel kapaszkodtak fel a Szent Vid-hegyre. A Szentkút-forrásnál Varga Péter és dr. Kiss Gábor mesélt: szó esett többek között a késő-bronzkori aranykincs előkerülési körülményeiről és a forrás nevének eredetéről. A Szent Vid-kápolnánál Gábor a hegy középkori történetéről beszélt, majd egy rövid séta következett a hegytetőn. Hazakerekezés előtt a csapat felkerestre a Stirling-villa kertjében lévő a koronaőrző bunkert, ahol nemzeti ereklyénket annak Kőszegre szállításáig, vagyis 1944. december 29-től 1945. március 19-éig őrizték. A lejtmenetnek és a hátszélnek köszönhetően a hazafelé vezető út már kisebb kihívást jelentett a gyerekeknek.

Tábori krónika – 2. rész

Másnap reggel a Savaria Múzeumban a velemi Szent Vid-hegy installációja köré gyűltek a táborozók. Felidézték a terepbejárás során szerzett ismereteket és megtekintették a „hegy belsejébe” rejtett bronzkori leleteket.

A rövid tárlatvezetést Tóth Kálmán „Koronás pénzek” című foglalkozása követte, amelynek során a gyerekek megismerkedtek a római császárkorban használt legfontosabb érmetípusokkal és a Vas megye területén előkerült legértékesebb római kori éremkincsekkel. Ezután dr. Kiss Gábor a középkori magyar pénzekről adott rövid áttekintést.

Tábori krónika – 2. rész

A délután folyamán a Szent Korona került a figyelem középpontjába. Csiki István történész legfontosabb nemzeti ereklyénk zománcképeiről tartott előadást. A múzeumbarát egylet birtokában lévő, művészeti szakiskolás diákok által készített koronamásolaton és a kivetítőn is részletekbe menően meg lehetett figyelni a rekeszzománc képek finom megmunkálását. Bizony, a Szent Korona valamennyi sérülése külön előadást érdemelne. S ekkor még nem beszéltünk 11 hazatéréséről!

A délután tárgyalkotó részében, Tóth Kálmán irányítása mellett a Szent Koronát ékesítő apostolábrázolások valamelyikét karcolták előre lefestett rézlemezre a gyerekek. Az így előkészített lemezeket aztán a Savaria Múzeum restaurátorai műhelyükben, biztonságos körülmények közt savfürdőbe helyezték.

A napot Takóné Hoós Ildikó Legyen Ön is milliomos! című interaktív játéka zárta, amelynek során megmérettetett a csapatok memóriája, figyelme és bizony kitartása is. Ti hogy boldogulnátok a feladatokkal? Tegyétek próbára tudásotokat!

–        Legyen Ön is milliomos! – 1. rész

–        Legyen Ön is milliomos! – 2. rész

–        Legyen Ön is milliomos! – 3. rész

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza