Szombathely – Vasvörösvár (Rotenturm, Ausztria)

Széchenyi 2020

Feltöltve: 2022.04.06

2021. July 14. Wednesday

Kerékpáros túránk élményeiből rövid beszámolóval és az azt kísérő galériával adunk ízelítőt a nyájas Olvasó számára. Szelíd biztatásul, hogy pattanjon drótszamárra, és járja be a túrázóink által megtett nyomvonalat.

Szombathely – Vasvörösvár (Rotenturm, Ausztria)

A Szombathely, Pásztor csárda – Narda – Pinkaóvár (Burg) – Nagyszentmihály (Grosspetersdorf) – Vasvörösvár (Rotenturm) – Gyepüfüzes (Kohfidisch) – Pósaszentkatalin (Sankt-Katherin) – Beled (Bilden) –Pornóapáti – Szombathely útvonalon, amely a nem tervezett kitérők miatt kb. 15 km-rel hosszabbra sikeredett a meghirdetettnél, 85 km-t kerékpároztak a résztvevők.

 Ez a táv azonban a számos látnivaló és élmény miatt egész napra elosztva nem tűnt soknak. A reggeli enyhe eső miatt Nardán – az Országgyűlés által 2014-ben Leghűségesebb Falu címmel elismert települések egyikén – csak rövidke megállóra volt lehetőség, megemlítve az 1923-ban Magyarországhoz visszatért 10 Pinka-menti falut.

A sámfalvi Kisboldogasszony tiszteletére szentelt gótikus templom

Az első állomás Pinkaóváron (Burg), a Szent András apostol tiszteletére szentelt 13. századi templomnál volt, majd az ún. Óvár körút néhány tájékoztató tábláját tanulmányozták a kerékpárosok (Öregiskola, világháborús emlékmű). Az egymást sűrűn követő enyhe nyári záporok egyik hevesebb peridódusa elől éppen a sámfalvi (Hannersdorf), 13. században épített, Kisboldogasszony tiszteletére szentelt gótikus templom adott védelmet számukra. Az őriszigeti (Siget in der Wart) kora-középkori eredetű templomot egy magyarul kiválóan beszélő idősebb helybeli lakos jóvoltából belülről is meg lehetett tekinteni. Felkeresték a közelben álló népiskola és óvoda épületét és a magyar nyelvű feliratokkal ellátott világháborús emlékművet.

Szabó Ernő bácsi tárlatvezetése

A következő állomás Alsóőr (Unterwart) volt. Itt csatlakozott a társasághoz a Burgenlandi Magyar Rádió riportere is. Az Alsóőri Múzeumban az alapító, a település egykori polgármestere, a 90 esztendős Szabó Ernő bácsi tartott felejthetetlenül élvezetes és tartalmas tárlatvezetést.

Sajnos a bizánci-mór stílusban épült, frissen felújított vasvörösvári (Rotenturm) Erdődy-kastélyt csak kívülről lehetett szemügyre venni. Kerékpárosaink a beledi (Bildein) Határélményparknál hosszabb pihenőt tartottak, majd Pornóapátin (szintén a hűséges falvak egyike) és Nárain keresztül kerekezve érkeztek vissza Szombathelyre. A túrát Karáth László és Tóth Kálmán vezette.

TK

A kerékpártúra a Vasi Múzeumbarát Egylet Összenő, ami összetartozik – Trianon emlékezete Vas vármegyében című, TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01420 azonosítószámú projektje keretében valósult meg.

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza