Archívum

Rózsa a romok felett

A régésztábor krónikája – 4. rész

2023.09.11

791-ben Nagy Károly és kísérete Szent Márton nyomait kutatva Sabariába érkezett…

Itt járt Nagy Károly frank király

A nap nyitányaként Kvéró régész történeteinek (egyelőre) utolsó részével hangolódtak a gyerekek a Karoling-kor eseményeire. A történet szerint Kvéró leánya éppen az (Einhard feljegyzéseiben hunoknak nevezett) avarok ellen 791-ben indított frank hadjáratok részleteiben mélyed el, míg a régész a Lukácsháza határában feltárt 8. számú avar lovassírból előkerült övveret-motívumok mélyebb jelentéséről mesél. Történet a történetben: Nagy Károly udvarának legkiemelkedőbb alakjai: Alcuin és Einhard is felbukkannak.

A középkor homályába burkolódzó Sabariában dr. Kiss Gábor régész biztos lábbal közlekedik. Kövessük hát! Sétánk során arra a kérdésre kerestük a választ, hogy vajon miért tett Sabaria irányába kitérőt a 791. évi hadjáratról hazatérő Nagy Károly, és mit láthatott a város antik örökségéből? A sétát a Szent Márton utcai temetőben kezdtük. A napjainkban már használaton kívüli sírkerten halad keresztül ugyanis az az útvonal, amelyen – képletesen szólva – a római kor Valentinianus császárral távozott a városból, a középkor pedig Nagy Károllyal megérkezett ide.

A 8. század végén az egykor virágzó római kolónia valószínűleg lehangoló látványt nyújtott, de nem volt kihalt romterület. A Frank Birodalom védőszentje, Szent Márton szülővárosát felkereső király és kísérete késő antik eredetű, részben keresztény lakosságot talált itt.

A legendák világa és a régészettudomány kapcsolódásáról, Szent Kvirin és Szent Márton égi és földi születéséről a domonkos templom Szent Márton-kápolnájában és kriptájában esett szó. Az ismeretterjesztő séta a Fő téren folytatódott, majd a Járdányi Paulovics István régész nevét viselő romkertben zárult.

A Járdányi Paulovics István Romkertben Nagy Károly nyomában

Délután a hét szabad művészetről Schmidtné Vinczi Réka tartott előadást. Sok más érdekesség mellett a septem artes liberales értelmezéséről, a mesterségek és tudományok kapcsolatáról és különböző felosztásáról hallhattak a gyerekek. Réka felidézte Mercurius és Philologia történetét is. Az elképzelés szerint az „Istenek Hírnöke” és a „Szó Szeretete” Apollótól kapta nászajándékul a hét szabad művészetet. Réka vetítettképes előadásán gyönyörű művészeti alkotások villantak fel. Herrand von Lansberg képén például női alakok formájában jelennek meg a kora középkori tudományok. A foglalkozást zárásaként négy képzeletbeli középkori személy sorsfonalát szőhették tovább a gyerekek méghozzá úgy, hogy abban a hét szabad művészet is szerepet kapjon. Valamennyi történet megérne egy külön kódexet!

A tollat a te kezedbe adták...

Sztelly-TK

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza