Archívum

Ráma és ecsetvonás

2022.10.27

A Smidt Múzeumban a festészet napja alkalmából már számos szép alkotással, híres művésszel, felbecsülhetetlen értékkel bíró relikviával ismerkedtünk meg a biedermeier teremben. Cikksorozatunk középpontjában most a múzeum barokk terme áll.

Ráma és ecsetvonás

A 2022. október 21-i Múzeumbogár klub résztvevői számára sokat adott dr. Hollerné Mecséri Annamária (Annamari) tárlatvezetése. Bevezetésként a Szombathely múltját megidéző festményeket tekintettük meg. Az ún. Tischler-féle rézmetszet ihlette Pekáry István Munkácsy-díjas festőművész alkotását, aki bátor színkezeléssel közelített a témához. A naiv stílusú, 1935-ben született Sabaria című festményen a város nevezetes épületei fedezhetők fel. Az emelet felé haladva a lépcsőfordulóban Csébi-Pogány Aladár ecsetje nyomán Szombathely 1920-as évekbeli főterének arculatát láthatjuk, mégpedig vásár idején. A festmény mozgalmasságát a téren áthaladó, vörös színű villamoskocsi is erősíti.

A barokk terem falain ott találjuk Mária Terézia és férje, Lotharingiai Ferenc portréja mellett egyik leányuk, Mária Anna arcmását. Róla sok érdekességet tudhattunk meg a foglalkozásvezetőtől. A főhercegnő egészségét 19 évesen tüdőgyulladás, majd csonttuberkulózis roppantotta meg, ami később testtartásán is megmutatkozott. Betegsége okán nem mehetett férjhez, életét Istennek szentelve élte le a klagenfurti apátságban. Páratlan tehetsége volt a zenéhez, festészethez. Édesapja neki ajándékozta természettudományos gyűjteményét, amely később saját kőzet- és ásványgyűjteményével kiegészülve a bécsi Természettudományi Múzeum alapjául szolgált.

Annamari érdekes történetet mesélt az okker színű ruhát viselő hölgyet megjelenítő festményről. A korábban Batthyány-Strattmann Eleonóra portréjának vélt alkotásról, Filippo Maria Galleti olajfestményéről napjainkra kiderült, hogy tulajdonképpen egy Firenzében, majd Pisában élt kormányzó nejét ábrázolja.

II. Rákóczi Ferenc portréja viszont összetéveszthetetlen. Két festményt is őriz a Smidt Múzeum róla. A Mányoki Ádám által készített alkotás jelenleg a Magyar géniusz vándorkiállítás része, ezért sajnos kicsit várnunk kell még a megtekintésére.

Fogadalmi kép Celldömölk

Fogadalmi kép, feltehetően Celldömölkről

A vezetés folyamán Annamari furfangos kérdésekkel, kronogrammafejtő feladattal, érmetervezéssel is készült. Utóbbihoz Mária Terézia ezüstdénárját is megmutatta. Az érmetervezés végeztével Dorfmeister István Krisztus a kereszten című alkotását szemlélték meg a jelenlévők, majd egy rövid művészettörténeti leírást készítettek róla. A katolikus emlékek sorát folytatva a reformációt követő rekatolizáció folyamatában is jelentős szerepet játszó Széchenyi György esztergomi érsekről ismeretlen festő által készített kisméretű képnél álltunk meg. Majd a Martinovics Ignác-féle összeesküvésbe belekeveredő Szabó Imre olvasókanonok Anton Spreng bécsi festő ecsetje nyomán született portréja került a figyelem középpontjába: életét és megmenekülését Sigray Jakab grófnak köszönhette. Jótékony ember volt, aki végrendeletében jelentős összeget hagyott a szombathelyi Emberbaráti Egyletre. Végezetül a bibliai Eszter története is megelevenedett egy festmény nyomán, amely azt a jelenetet ábrázolja, amikor Eszter Ahasvérus (Xerxész) király színe elé járul.

Sztelly

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza