Archívum

Ördög- és malomkő

Múzeumbogarak a Vasi Skanzenben

2023.10.19

Igazán érdemes volt a szabadban tölteni a verőfényes, őszi idő utolsó napjait. Szombathely szabadtéri néprajzi múzeuma szinte kínálta magát az 2023. október 13-i múzeumbogár klubfoglalkozás helyszínéül. Miért?

Ördög- és malomkő

Idén ünnepelte 50. születésnapját a Vasi Skanzen. Kiemelkedő személyiségéről, a fiatalon elhunyt Bárdosi János (1933–1983) etnográfusról Kmellár Viktória néprajzos muzeológus beszélt a klubtagoknak, majd a Szima-malom kiállításában kalauzolta őket.

A kivájt farönkből készült bodonkút és a Rába-folyóból kiemelt bodonhajó azonnal magára vonta a figyelmet. De a népi díszítőművészettel és népi halászat eszközeivel, különféle halfajtákkal is közelebbről megismerkedhettünk. Mindkét téma meghatározó részét képezte Bárdosi kutatásainak; 1957-ben írt diplomamunkájának címe: Történeti és néprajzi adatok a Fertő halászatához. K. Kovács László (1908–2012) operatőrrel közösen Halászat a Fertő tavon címmel filmet is forgatott. Tekintsétek meg ITT!

Noha Nyugat-Magyarország népi díszítőművészete irányába csak életének utolsó három évében terelődött a figyelme, kitartó munkáját nemzetközi hírű utazókiállítás koronázta meg.

Tóth Kálmán a népi horgászatról mesél

A népi halfogás csínjáról-bínjáról Tóth Kálmán múzeumpedagógus tartott rövid előadást. Hogy eztán tudnák-e a múzeumbogarak használni a tapogatót, azt már kérdéses. A malomépület emeletén az ördögkő legendaváltozatai hangzottak el. Bárdosi 1962–1963 körül gyűjtötte össze az ördögkővel kapcsolatos mondákat, amelyek a gencsapátiak és a jákiak körében terjedtek el.  

Ördög- és malomkő

A malmot elhagyva, rövid sétát követően Vörös Norbert „öregbogár” várta az ifjúságot. Norbi a kilenc magyar kutyafaja jellemzőiről, feladatáról mesélt. 

Ördög- és malomkő

Sári csacsi, bárány, nyúl vagy éppen a félénk cicus simogatása közben pedig Ágoston Eszter tartotta ébren a jelenlévők figyelmét, állatokra vonatkozó találós- és egyéb kérdésekkel. Természetesen a skanzen házaiba is betekintettek a résztvevők.

Sztelly


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza