Archívum

Online filmbemutató

Feltöltve: 2020.10.12

2020. October 15. Thursday 18:00 óra

Tekintse meg Boros Ferenc és Horváth Zoltán "Für Kaiser und Vaterland – Királyért és Hazáért" A császári és királyi 11. huszárezred története című ismeretterjesztő dokumentumfilmjét!

Lovassági laktanya

Az online bemutatóra

2020. október 15-én, csütörtökön 18 órakor kerül sor az alábbi felületen:

https://www.youtube.com/watch?v=73q-kP-wxRg&feature=youtu.be

 

Büszkeség töltötte el annak a magyar településnek a lakóit, amely lovas alakulatot, különösen huszáralakulatot tudhatott magáénak. Szombathely is ezek közé a települések közé tartozott, hiszen a városban ma is emblematikus császári és királyi 11. huszárezred 1889 és 1912 között állomásozott a vasi megyeszékhelyen. 1889-ben Szombathely városában díszes ünnepség keretében átadásra került az Osztrák–Magyar Monarchia egyik legkorszerűbb laktanyája, amit a huszárezred tulajdonosa, Josef Windischgrätz, illetve Frigyes főherceg jelenlétében avattak fel. Az ezredparancsnokság és a zászlóaljak ugyan 1912-ben elköltöztek, de a laktanya és a pótkeret maradt, vagyis a Nagy Háború végéig Vas vármegyei fiúkkal töltötték fel az ezred állományát.

Az elkészült film a köz- és magángyűjteményekben fellelhető tárgyi emlékeken keresztül, illetve a szakértők és leszármazottak bevonásával kívánja felidézni a 11-es huszárok emlékét, az ezred szombathelyi működését valamint az első világháborúban betöltött kulcsfontosságú szerepüket, köztük a limanowai és a balamutowkai csatát is.

Az első világháború óta eltelt évszázadban sem marad „huszárok nélkül” a város: nevüket korábbi laktanyájuk előtt út őrzi, az általuk használt kaszárnya is áll még, valamint a városban működő egyesület is ápolja hagyományaikat, őrzi hősiességük emlékét.

Az alkotók elképzelése szerint a világhálón is hozzáférhetővé tett dokumentumfilm a rendhagyó történelemórákon digitális oktatóanyagként egészítheti ki a közvetített ismeretanyagot, élményszerűbbé téve a pedagógiai befogadás folyamatát.

A film elkészítésében közreműködött Tóth Kálmán múzeumpedagógus.

A film elkészítését a Tiszta Formák Alapítvány támogatta.

További támogató és együttműködő intézmények, szervezetek:

Berzsenyi Dániel Könyvtár

Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára

Nádasdy Ferenc Múzeum

ŐrvidékHáz

Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum

Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár

Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület

Vasi Múzeumbarát Egylet


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza