Archívum

Olá Brasil – Brazília bakancslistán

Újabb úti élménybeszámoló a múzeumbogár klubban

2023.10.11

Június 2-án a nyár már bekacsintott a Savaria Múzeum ablakán. Elérkeztünk a szezon utolsó múzeumbogár összejöveteléhez. Nem sok szék árválkodott üresen, sokan voltak kíváncsiak Morován Györgyi Dél-Brazília városiról szóló előadására.

Olá Brasil – Brazília bakancslistán

Györgyi, aki családi kapcsolatok révén kötődik az országhoz, az első benyomásoknál mélyebb ismeretekbe, érdekességekbe avatta be hallgatóságát. Az utazásra február közepén került sor, ami nálunk a tél vége, ott a nyárvég esős időszaka. Az élménybeszámoló São Paulo felhőkarcolókkal, graffitival tarkított városképével indult. Az Avenida Paulista sugárúton található MaSp Múzeumról és az Itau bankban díjmentesen megtekinthető brazil múzeumról láttunk felvételeket, majd az óceánparti nyaralóhely, Picarras képe tárult elénk. Két szikláját egy tiltott szerelem romantikus legendája övezi.

Olá Brasil – Brazília bakancslistán

Következő állomásként Rio de Janeiro következett (a városnév jelentése: januári folyó), amely 1960-ig volt az ország fővárosa. Szép képeket láthattunk a pálmák övezte, geometrikus hullám mintázatú mozaikköves Copacabana- és a tehetősebbek által közkedvelt Ipanema-strandról (lásd: Frank Sinatra: From the girl Ipanema). Néhány kulturális vonásról is mesélt Györgyi. A brazil temperamentum alapvető része a köszöntés, odafordulás, szívélyes, őszinte érdeklődés és köszönetnyilvánítás. A higiénia, környezettudatosság itt már nem követelmény, hanem a mindennapok szerves része. A Rio de Janeirot körülölelő szegénynegyedeket (favela) már nem fabódék, hanem bizonyos fokig komfortos téglaépületek alkotják.

Scenarium

Számos kihagyhatatlan látnivalót ajánlott az érdeklődők figyelmébe Györgyi, így például: a brazil szappanoperák helyszínéül szolgáló Rio Scenariumot, amely forgatási időn kívül elit bárként működik; a Corcovado-hegyen látható, 710 m magas Megváltó Krisztus-szobrot; a Forte Copacabana-erődöt; az 1817-ig megmászhatatlannak tartott Cukorsüveg-hegyet; végül a mintegy 6500 fajt számláló riói botanikuskertet. Az utóbbiban látható például az ország nevét adó brazil fa utolsó élő példánya. – Habár az óvatlan turistát kellemetlen meglepetések is érik a vendégekhez szokott, „kunyeráló” majmok miatt. –jegyezte meg mosolyogva az előadó.

Az élménybeszámoló néhány, idehaza is elkészíthető, jellegzetesen brazil étel- és italkülönlegesség ajánlatával zárult.

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza