Archívum

„Oh, a szárnyas idő hirtelen elrepül”

Múzeumbogár foglalkozás – időről időre

2022.02.28

Végre péntek – a hétvége közeledtén túl a találkozás öröme is vár: ismét múzeumbogár klub! Ha van néhány perced, akkor olvasd el a visszatekintést!

Körünk

Körünkbe számtalan élménnyel érkeznek a gyerekek minden egyes péntek délután. A nagy izgalomban sokszor elfelejtkezünk arról, hogy feltegyük egymásnak a kérdést: Hogy vagy? Milyen volt a napod? S ha fel is tesszük, gyakran csak kurta feleletet kapunk, ami valahogy úgy hangzik: Elment! Megvagyok. Vagy még rövidebben: Jól. Jó volt. Ez alkalommal azonban maradt idő arra, hogy ki-ki visszatekintsen a nap során történtekre, és kicsiny körünkben megossza emlékezetes pillanatait. A múzeumbogarak az életről, időfelfogásukról számos bölcs gondolatot osztottak meg egymással.

A foglalkozás elején az időmérés ősi eszközeiről: a napóráról, az athéni vízóráról, a homokóráról, valamint egy egészen különleges dologról, az antiküthérai szerkezetről láthattak ismeretterjesztő kisfilmet a résztvevők. Ezt követte egy rövid, ám elgondolkodtató szituációs játék Ágoston Eszter (Sztelly), Schmidtné Vinczi Réka és Tóth Kálmán eladásában. Michael Ende: Momo című meseregényének 6. fejezete elevenedett meg: Fusi úr és a szürke úr találkozásának meglehetősen időszerű kérdései kerültek a beszélgetés középpontjába. Ezt követően a görög mitológiából ismert alakokat: Kronoszt és Kairoszot idéztük fel. Az antikvitásban az elfolyó időt Kairosznak, a mérhetőt Kronosznak nevezték.

A késői római–görög mozaikokon Kronoszt hosszú, fehér szakállú, öreg, bölcs személyként ábrázolták, aki a zodiákuskereket forgatja. Kairoszt viszont meztelenül futó fiatalemberként, szárnyakkal a lábán (néha a hátán), homlokán előrenyúló göndör hajjal, hátul kopasz fejjel. A híres görög szobrász, Lüszipposz allegorikus szobrán Poszeidipposz verse olvasható róla:

Kronosz és Kairosz

Honnan és kitől származol? Sikyonból.
És a(z alkotód) neve? Lysippos.

És ki vagy te? Az idő, aki mindent lehagy.

Miért állsz lábujjhegyen? Én örök futó vagyok.

És miért vannak szárnyak a lábaidon? A széllel repülök.

És miért tartasz borotvát a jobb kezedben? Jelként az embereknek, hogy minden élnél élesebb vagyok.

És miért lóg hajad az arcodba? Hogy a velem találkozó megragadhasson.

És az Ég nevében, miért kopasz a fejed hátul? Mert senki, akit egyszer lehagytam, nem foghat meg hátulról, akármilyen fájdalmasan szeretne is.

Miért formált meg téged a művész? A te kedvedért, idegen, és tanulságként állított engem ide.

(A versrészlet forrása Wikipedia - Kairosz)

Márk és az időgép

E heti találkozónk során Márk barátunk az időutazásról tartott izgalmas kiselőadást, bemutatva saját elméletét, végezetül pedig régészeti kronológiai játékra is jutott az időből, Tóth Kálmán vezetésével. Az emberiség történelmének néhány emléke a neolitikumtól napjainkig – egy asztalon! Jó volt így látni, jó volt tudni, hogy valamennyien nyomot hagyunk a világban.

Sztelly

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza