Archívum

Nagy Károly Savariában

2023.10.12

A Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja és a Vasi Múzeumbarát Egylet közös szervezésű sétájához érdemes volt csatlakozni.

Nagy Károly Savariában

A kissé szeles, esőre álló időjárás ellenére szép számú érdeklődő érkezett a 2023. szeptember 22-én, pénteken délutánra hirdetett helytörténeti sétára a Szent Márton utcai temető bejáratához. A sétát, amelyet kvízkérdések tettek még izgalmasabbá, dr. Kiss Gábor régész vezette.

Nagy Károly Savariában

Az utat, amelyen 791 októberében Arrabona irányából Savaria felé lovagolt kíséretével Nagy Károly frank király, Bálványkő útja néven jegyzik a későbbi történeti források. Az elnevezés eredetét is megtudhattuk: a Bogácai-ér partján az út mellett magasodó bálványkő egy római kori síremlék volt, amelynek fülkéjében az elhunyt szobra kapott helyet. Ez a keleti irányból érkező, a temetőt a Sági utca nyomvonalán átszelő út már a rómaiak előtt is létezett.

A Szent Márton utcai temetőbe lépve nem gondolnánk, hogy a Kárpát-medence legrégebbi sírkertjében járunk, ahol még ma is találunk római kori emléket. A Mindenki keresztje mögött például egy fejjel lefelé fordított római oszloplábazatot fedezhetünk fel.

Savaria keleti temetője északon egészen a mai Széll Kálmán utcáig tartott. Az ókeresztény kori sírkert a mai domonkos templomnál kezdődött. Pogány és keresztény megfért egymás mellett holtában.

Nagy Károly Savariában

Nagy Károly azonban nem pogány, hanem keresztény nyomok után kutatott kíséretével Savariában. Tudták, hogy Szent Márton püspök, a frank birodalom védőszentje, akinek fél köpönyege (az oriflamme) alatt vonultak hadba, Savaria szülötte volt. Nem sejtették azonban, hogy nem egy, hanem mindjárt két szent püspök sorsa is a városhoz kötődik. Quirinus (Szent Kvirin) mártírhalála valószínűleg ismeretlen volt előttük. A legenda és a valóság összefonódását Kiss Gábor igyekezett felfejteni és kibogozni a séta részvevői számára. Rumi Rajki István 1938-ban készített szobra árnyékában állva pedig sok érdekességet mesélt Szent Márton kútjának „mélységeiről”.

Nagy Károly Savariában

A séta a Gyöngyös-patak irányába folytatódott. A terület vízhiányos időszakaira a Sicca Savaria helynév utalt. Az üres medren átívelő fahídon át Nagy Károly lova a keleti kapu maradványain keresztül az egykori fórum irányába ügetett. Útközben még láthatta a lepusztult város lakóházainak és északi kapujának maradványait is, utóbbi egészen az 1830-as évekig állt. Kenedics József térképén, valamint a Szent Flórián fogadalmi oltárképen is megfigyelhető. Nem tudni azonban, hogy milyen állapotban fogadta Nagy Károlyt az egykori fórum. Utoljára a helytartói palota romos épületmaradványa tárulhatott a szeme elé, mielőtt Carnuntum irányába elhagyta az egykor dicső vallási központot, Savariát.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja és a Vasi Múzeumbarát Egylet közös szervezésű sétája töretlen érdeklődés mellett, a folytatás reményével zárult.

Köszönjük dr. Kiss Gábor régésznek a tartalmas és izgalmas vezetést! Remélem, hogy találkozunk a következő sétán is!

Sztelly

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza