Archívum

Kvíz és kiállítás

A Magyar Géniusz kiállításban jártak a múzeumbogarak

2023.05.11

Múzeumbogaraink 2023. április 21-én az Iseumban találkoztak. Ez alkalommal azonban nem az ókori római relikviák, hanem a Magyar Géniusz kiállítás vonzotta őket ide.

Kvíz és kiállítás

A tárlat igazán különleges hangulatot árasztott, hosszabb szemlélődésre késztetve a látogatót az ország 67 vidéki múzeumának gyűjteményéből felsorakoztatott tárgyakkal. Utazás az ősi kultúrák és a néprajz tárgyi világában, történelmünk sorsdöntő eseményeinek sodrában, egészen a rendszerváltozásig. Múzeumbogaraink a rendelkezésükre álló másfél órát az Évezredek élete és az Évszázadok története alcímű kiállítóterek bejárására fordították. Tóth Kálmán (Kami) számos tárgyhoz fűzött egy-egy érdekes történetet. A sokszínűség miatt csak párat említenék. Különösen érdekes volt a terra sigillata tál, amelynek latin nyelvű felirata: Maximini sum refer me (azaz: Maximinusé vagyok, adjál vissza engem). A honfoglalás kori tegezdíszek előtt is érdemes volt elidőzni, megcsodálni az életfás ornamentikát, például a rakamazi tarsolylemezen, vagy átböngészni a hazánk területén fellelt 26 tarsolylemez előkerülésének lajstromát. Megtekintettük Kőszeg város fogadalmi képét. Kami kérdésére páran tudták is, hogy a látkép felett a védelmező Szűz Mária oldalán Szent Vendel, a pásztorok és juhok, illetve Szent Lénárd, a rabok oltalmazójának alakja látható. Kami idézett egy mindenkit megmosolyogtató dalrészletet: Szent Vendelénusz, óh marhák védszentje, védenceid helyett most miránk tekints le!

Kossuth bőröndje

A váci fehérek templomában meglepő épségben 262 díszített koporsót találtak az 1731–1808 közötti időszakból. A világraszóló múmialelet a korabeli városlakókról ad képet számunkra. Az 1788-ban elhunyt 18 éves lány lábbelije nem csak hegyes orra és gyöngyös díszítése miatt érdekes, hanem azért is, mert a cipőpár egymással felcserélhető, a cipők mindkét lábon viselhetők. Hosszan lehetne sorolni azt a sok-sok ritkaságot, amelyet a tárlat felvonultatott. Köztük volt Gárdonyi Géza egyedileg kifejlesztett titkosírásával írt naplója, Erkel Ferenc aranykoszorúja, egy frappáns hármaskép (amely szemből nézve a 13 aradi vértanú, balról Petőfi Sándor, jobbról Kossuth Lajos alakját mutatja), Kossuth Lajos bőröndje, az 1921-es soproni népszavazás ládája, egy Sztálin alakját eltakaró Kossuth-címer, illetve a Páneurópai Piknik egyen-pólója.

A kiállítás gyűjteményéről bővebben a Magyar Géniusz oldalán a képek feliratára kattintva lehet olvasni.

Játszunk a Géniusz kiállításban

A múzeumbogár klubdélután fennmaradó idejében a kiállításhoz kötődő 84 kérdésből álló kvíz, tudáspróba következett. A múzeumbogár klubtagok nagy élvezettel játszották végig a 8 kérdéssort, amelyet Ágoston Eszter (Sztelly) és Kami készített.
A kvízeket ITT lehet játszani – és újrajátszani.

Sztelly

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza