Eseménynaptár

Kovács József: Izik, dürmelik, keresztény képírás

című könyvének bemutatója

Feltöltve: 2023.09.06

2023. November 29. Wednesday 17:00 óra

A könyvbemutató során köszöntőt mond: Kapornaky Sándor polgármester (Kercaszomor), a kötetet ismerteti: Soós Kálmán, a Fortissimi Alapítvány elnöke.
A rendezvény helyszíne: Berzsenyi Dániel Könyvtár

Kovács József: Izik, dürmelik, keresztény képírás
A több mint 300 oldalas kiadvány a tudós pap által a kercaszomori szolgálati évtizedei alatt a veleméri templom freskóiról és a Magyar Szent Korona ikonográfiájáról írt tanulmányait, valamint az őrségi szájhagyományt őrző szöveg- és kottagyűjteményét tartalmazza.
 
A köszöntők elhangzása után a szombathelyi származású katolikus címzetes esperest és a születésének 90. évfordulójára kiadott kötetet a szerkesztő, Soós Kálmán, a Fortissimi Alapítványelnöke mutatja be.
Közreműködik Tornyos Jázmin versmondó.

„Két arc. Közöttük hatszáz esztendő. Mindkettő Vas vármegyében maradt ránk. Ám ennél sokkal több köti össze az arcokat. Nemcsak ezen a borítón vannak egymáshoz közel, a kötet tartalmában is. A regedei Aquila János 1366‑ban bizonyára készült már a veleméri templom felöltöztetésére. A következő két évben keresztény történetekkel, ikonokkal és szimbólumokkal körbefestette a frissen vakolt falakat. Egy részük szerencsére ránk maradt. A szombathelyi Kovács József katolikus pap 1966‑ban Kercaszomoron írta első jegyzeteit a veleméri freskókról. (...) Az izgatta, mit üzent a falakon Aquila János az olvasni nem tudóknak. (...) Kovács József az őrségi emberek általa gyűjtött szóhagyományában, dalaiban is a gondolkodás régi rendjét látta meg. Az őrségiek emberszeretete vette körül, miközben a mindeneket alkotó bölcsesség titkait fürkészte. Néhányat ránk bízott."
 
A kötetet a Fortissimi (Legbátrabbak) Alapítvány és Kercaszomor Önkormányzata adta ki az Agrárminisztérium, a Hungarikum Bizottság és az Őrségi Római Katolikus Plébánia támogatásával.

A rendezvény szervezői: 

Berzsenyi Dániel Könyvtár

Kercaszomor Önkormányzata

Vas Megyei Honismereti Egyesület

Vasi Múzeumbarát Egylet

A meghívót ITT töltheti le!


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza