Archívum

Knebel Miklós és a hollandiai gyermekmentő akció

Pódiumbeszélgetés a Berzsenyi könyvtárban

Széchenyi 2020

Feltöltve: 2021.11.11

2021. November 17. Wednesday 17:00 óra

Résztvevők: dr. Bán Erzsébet ügyvéd és dr. Melega Miklós levéltárigazgató (MNL Vas Megyei Levéltára). Narrátor: Bodó Judit mestertanár (VMSZC Puskás Tivadar SZKI), a VME vezetőségi tagja.

Knebel Miklós és a hollandiai gyermekmentő akció


Knebel Miklós gyermekkori lakóháza Szombathelyen, ma Szily János utca 40. (Fotó: Bodó Judit)


Szeretném némiképp formálni és árnyalni a történelmi köztudatot az 1920-as évek egyik, szociális érzékenységet mutató epizódjával, amelynek középpontjában a gyermekek állnak. Napjainkban megélénkülő érdeklődés és egyre bővülő szakirodalom kíséri a témát. … Mivel a közvetlenül érintettek már nincsenek az élők sorában, ezért csak az utánuk következő másod-harmadgenerációban reménykedhetünk … – olvasható Bodó Judit Vasi Szemlében megjelent tanulmányában, amelynek címe: Vas vármegye és a gyermekvonatok, 1920–1926.

A kerekasztal-beszélgetés mottóját a szombathelyi születésű dr. Knebel Miklóstól (1892–1949), a hollandiai katolikus gyermeknyaraltatási akció vezetőjétől kölcsönöztük, aki a gyászjelentésén található buzdítással így üzent az utókornak: „Imádkozzatok Magyarország gyermekeiért!

A beszélgetés során a hollandiai mellett az angliai és a belgiumi gyermekvonatokról is szó esik.

A rendezvény helye, időpontja:

Berzsenyi Dániel Könyvtár, 2021. november 17. szerda, 17 óra.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!A rendezvény a Vasi Múzeumbarát Egylet Összenő, ami összetartozik – Trianon emlékezete Vas vármegyében című, TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01420 azonosítószámú projektje keretében valósul meg.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza