Archívum

Kerékpártúra

a Kőszeg – Léka – Olmód – Kőszeg útvonalon

Széchenyi 2020

2022.05.16

Kerékpáros csapatunk a felújított kőszegi vasútállomásról indult a a Kőszeg – Léka – Olmód – Kőszeg útvonalon tervezett túrára.

Kerékpártúra résztvevői

A Gyöngyös-patak mentén haladva a Rőtvölgyi pihenőhelynél tértünk rá az új kerékpárútra, amely kezdetben a volt Kőszeg–Szentlászló (Oberloisdorf) vasútvonal nyomvonalát követi. A régi kőszegi határátkelőnél léptünk át Ausztriába, és Rendeknél (Liebing) tértünk rá a Gyöngyös-patak mellett haladó kiváló minőségű osztrák kerékpárútra. Liebinget nevezhetjük a leghűségesebb osztrák településnek, hiszen a trianoni szerződés után lakosai az Ausztriához való csatolást kérték, amely Ólmod település cseréjével meg is valósult.

Paul Anton Keller

Néhány kilométer tekerés után egy kis emelkedőt leküzdve és Hámortó (Hammerteich) házai közt elhaladva egy erdei kerékpárúton a lékai vár alatti tóhoz értünk. A kerékpárút bevezetett minket Léka (Lockenhaus) városába. Ezután egy emelkedő leküzdésével „bevettük” a 13. században épült várat. (Ez az ostromló török seregnek nem sikerült!) 1636-ban Nádasdy Ferenc felépíttette az alsóvárat, amely ma szállodaként működik. Nádasdy Ferenc kivégzését követően a vár az Esterházyak birtoka lett. Az osztrák államszerződés aláírása és a megszálló csapatok kivonulása után Paul Anton Keller osztrák író vásárolta meg és sokat tett a helyreállításáért. 1980-óta a vár az ő nevét viselő alapítvány tulajdonában van. Az alapítvány vagyonából az épületeket fokozatosan renoválták, történeti múzeumot, koncerttermet alakítottak ki. Restaurálták a gótikus várkápolnát és a lovagtermet. A várban természetrajzi múzeum is működik.

Nádasdy Tamás és felesége sírhelye

A főtéren álló, Szent Miklós püspök tiszteletére szentelt plébániatemplomot 1656 és 1669 között építtette a sienai Pietro Orsolini mester tervei szerint Nádasdy Ferenc. A templom kegyképe a pozsony-virágvölgyi Nagyboldogasszony-templom kegyképének másolata. A templom alatti Nádasdy-sírboltban nyugszik Nádasdy Tamás nádor és felesége, Kanizsai Orsolya, valamint a „magyar krőzus”, Nádasdy Ferenc országbíró feleségével, Esterházy Juliannával. Rajtuk kívül a Draskovich család és Ágoston-rendi szerzetesek nyugszanak itt.

A templom mellett található az Eszterházy-kastély, amelyet Nádasdy Ferenc építtetett az Ágoston-rendi szerzetesek részére. 1820-ig működött kolostorként, ezután lett az Eszterházyak tulajdona.

Kerékpártúra

A Mária-oszlop megtekintése után csoportunk élményekkel gazdagodva és Borsmonostort (Klostermarienberg) célba véve indult vissza. Az almatermesztéséről híres faluban megtekintettük a kolostort és a mellette feltárt régi templom alapjait, majd egy földúton Olmódnál léptük át a határt. A fő utcán a községházban lévő múzeumnál tisztelegtünk a leghűségesebb településnek, és megfáradtan Horvátzsidányon át indultunk vissza a kőszegi vasútállomásra. A túrát Karáth László vezette.

A kerékpártúra a Vasi Múzeumbarát Egylet Összenő, ami összetartozik – Trianon emlékezete Vas vármegyében című, TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01420 azonosítószámú projektje keretében valósult meg.

TK

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza