Archívum

Jegyezvén szalmaszállal

Adventi készületünkről

2022.12.23

Mécsesek derengő fénye, metronóm ütemes kattogása – és Pilinszky János költeménye fogadta a Berzsenyi Dániel Könyvtárba érkező szépszámú közönséget a VME ünnepi műsorán december 22-én, délután.

Jegyezvén szalmaszállal

Gyújtsd meg a legutolsó gyertyát! - fotó: Nagy Zoltán


„Mérd az időt,
de ne a mi időnket…”

 

Majd a metronóm hangját csellójáték oldotta. Az idő egy röpke órára megállni látszott, és a műsor az ünnep meghittségét varázsolta  nehézségektől terhes világunkba.

A szereplők nem csupán a költemények szövegével, hanem részletek dramatizálásával, a közönséghez és egymáshoz való odafordulással erősítették a hallgatósággal való együttlét hangulatát.


Téli teákban ünnepi íz van!

Téli teákban ünnepi íz van - fotó: Nagy Zoltán


A zenés irodalmi előadás hangzásvilágát a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium tanulóinak: Nagylaki Dorottyának és Kocsis Barnabás Jánosnak, valamint a Boldog Brenner János Általános Iskola és Gimnázium tanulóinak: Nagy Gergelynek, Vincze Boldizsárnak és Varga Lucának köszönhetjük.

Az ünnepi előadás szerkesztője, Takóné Hoós Ildikó bevezetőjében elmondta, hogy a VME nyitott versmondó köre örömmel hozta az összeállítást - szent karácsony erőterében. A készülés közös munkája családias hangulatban, ugyanakkor a szükséget szenvedőkkel együttérzésben történt.

Az előadás dinamikáját a könnyed-játékos s komoly hangvételű, mély tartalmú versek váltakozása adta. A négy egységre tagolt, nagyrészt kortárs költők verseiből építkező műsor az istenkereső ember kétségeire, vívódásaira, napjaink kérdéseire kívánt hitet adó biztatásként szolgálni:

“Nem maradsz egyedül…”

Adomány egy jó cél érdekében

Jó szívvel, jó célra - fotó: Nagy Zoltán

A belső feszültséget a költészet és a zene eszközeivel igyekeztünk feloldani, közvetítve a karácsony mélyebb értelmét. A cselekvő szeretet és önzetlenség erénye rendezvényünk ideje alatt is megmutatkozott: a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete javára összegyűlt több mint negyvenezer forint adományt még aznap átvehették az egyesület képviselői Tóth Kálmántól.


Köszönjük a versfalatkákat Poór Lászlónénak!

Köszönjük a versfalatkákat Poór Lászlónénak!


Áldott karácsonyt kívánnak mindenkinek a műsor résztvevői:

Ágoston Eszter, Holzmann Klára, Kajtár Tamásné, Kocsis Barnabás János, dr. Major Gyöngyi, Nagy Gergely, Nagylaki Dorottya, Schmidt Dávid, Schmidtné Vinczi Réka, Takóné Hoós Ildikó, Tóth Kálmán, Tóth Róbert, Varga Borbála, Varga Luca, Vincze BoldizsárVME nyitott versmondó körének adventi műsorán elhangzott művek antológiája ITT tölthető le!

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza