Archívum

Izik, dürmelik

Egy tudós pap szellemi hagyatéka

2023.12.01

90 évvel ezelőtt, 1933-ban született Szombathelyen Kovács József címzetes esperes, áldozópap. Ez az évforduló az apropója az Izik, dürmelik, keresztény képírás című kötet megjelenésének.

Izik, dürmelik

A bemutatóra a Berzsenyi Dániel Könyvtár előadótermében 2023. november 29-én került sor. (Szervezők: Berzsenyi Dániel Könyvtár, Kercaszomor Önkormányzata, a Vas Megyei Honismereti Egyesület és a Vasi Múzeumbarát Egylet)

Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató köszöntötte a rendezvény résztvevőit, elsősorban Kercaszomor polgármesterét, Kapornaky Sándort és a kiadvány létrejöttében kulcsszerepet játszó Soós Kálmánt. A tudós pap írásait és néprajzi gyűjtését tartalmazó emlékkötet a Kercaszomor értéktára sorozat 4. részeként a községi önkormányzat és a Fortissimi (Legbátrabbak) Alapítvány összefogásával jelent meg. A sorozat korábbi és tervezett darabjairól Kapornaky Sándor beszélt.

Kovács József (1933–2007) 1963-tól két évtizeden át a kercaszomori plébánia híveinek lelkét gondozta. Ez idő alatt születtek tudományos munkái, és dolgozott fáradhatatlanul az őrségi emberek szájhagyomány útján fennmaradt tudáskincsének összegyűjtésén. Eredményeit 1972-ben és 1974-ben az Országos Néprajzi és Nyelvjárási Gyűjtőpályázatra beadott Izik, illetve Dürmelik című folklórgyűjtéseiben összegezte. Az előbbiben főként hiedelemtörténeteket, mondákat és 10 oldalnyi szöveges kottát találunk. A tudós pap a bevezetőben a furcsa hangzatú címadást így indokolta:

„Az izik tehát törmelék, részecskék az egészből. Köztük még érték is lehet, csak jól ki kell válogatni. Én is ilyen iziket szedtem elő Vas megye legdélibb csücskében, hogy azután válogassunk közöttük. Értékük nem egyforma ugyan, de minden egyes darabka segítséget nyújt számunkra ahhoz, hogy jól megismerjük azt a vidéket ahonnan valók – embereiben – történelmében – szokásaiban –adottságaiban – műveltségében.”

Kovács József már pályázatának megszületésekor annak folytatásáról írt, s noha bírálói, Bárdosi János és Szentléleky Tihamér hiányolták a megosztott nyelvi örökség magnetofonfelvételes formáját, megyei 2. díjjal jutalmazták. A Dürmelik (Törmelék) című összeállítás népszokásokat, hiedelmeket, népi gyógymódokat, földrajzi neveket és imádságokat tartalmaz. A most megjelent háromszáz oldalas kötet jelentős részét e két néprajzi gyűjtés tölti ki, de Kovács József további írásait is megtaláljuk benne:  Őrséget az Őrségbe! A veleméri románkori templom freskói; A veleméri Szentháromság-templom; A Magyar Szent Korona. Az utóbbi szakrális megközelítésű értelmezése értékes hiánypótoló adalék a Szent Korona kutatói számára.

A folklórgyűjtésből Lugosy Piroska kercaszomori elszármazott olvasott fel részleteket. Háláját fejezte Kovács József felé, hogy megőrizte felmenői, az 1876 és 1933 között születettek történeteit, szokásait. A válogatásban törökös, humoros, illetve a közelgő karácsonyi ünnepkörhöz kötődő részleteket hallhattunk. Ezt követően Tornyos Jázmin Kapornaky Gyula Velemér című költeményét szavalta el, majd Soós Kálmán, a Fortissimi Alapítvány elnöke ismertette Kovács József életét és munkásságát. 

Tornyos Jázmin versmondó, őrségi leány

A tudós pap megnyugtató, jó kedélyű személyiség volt, aki nem csak a katolikus hívek szívét nyerte meg a javarészt reformátusok lakta vidéken. Egy visszaemlékező szerint, ha valakivel ebédelt vagy beszélgetett, és viccet vagy tréfás történetet mesélt, akkor várta, sőt elvárta, hogy az asztaltársak is mondjanak hasonlókat. Elmaradhatatlan volt hát, hogy emlékére a gyűjteményből néhány poén is elhangozzék a rendezvényen. A könyvbemutatót Tornyos Jázmin szavalata, majd őrségi ételekből válogatott kóstoló zárta.

Sztelly

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza