Archívum

II. Szimpózium Szent Márton tiszteletére

Szent Márton a művészetekben

2023.11.14

Európa legkedveltebb szentjének tiszteletére 2023. november 8-án megrendezett tanácskozás szép számú érdeklődőt vonzott a Savaria Múzeum előadótermébe.

Szommer Ildikó a Szent Márton szimpózium házigazdája

A rendezvény házigazdája a Szent Márton Intézet vezetője, Szommer Ildikó volt, aki miután köszöntötte a megjelenteket, röviden felidézte Szent Márton életét és a nevéhez kötődő ünnepi hét eseményeit, majd felvázolta a délután programját. Ezt követően Csapláros Andrea múzeumigazgató (Savaria Múzeum), majd dr. Puskás Tivadar, Szombathely és Vas vármegye díszpolgára, a Szent Márton Lovagrend nagymestere mondott köszöntőt.

A konferencián három előadásra került sor. Az amiens-i legenda legszebb képzőművészeti ábrázolásai címmel Tóth Csaba Munkácsi-díjas festőművész a köpenyét kettéhasító Szent Márton-ábrázolásra hozott számos példát. A közismert ábrázolásmód a legkülönbözőbb formákban (például kódexlapon, metszetként, üvegablakon, bélyegeken, szoborként) irányítja figyelmünket a keresztényi odafordulás fontosságára.

 

Rétfalvi Balázs, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár gyűjteményvezetője előadást tart Szent Mártonról szóló egyházi dalokról

Rétfalvi Balázs, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár gyűjteményvezetője A régi Magyarország énekei Szent Márton püspök tiszteletére címmel a zeneirodalom gazdag hagyatékából válogatott. Szent Márton liturgikus kultusza egyidejű a magyarországi kereszténységgel. Ünnepe legkorábbi, 11. századi forrásainktól (Esztergomi Benedictionale, Szent Margit Sacramentarium) kezdve a középkor végéig valamennyi szerkönyvünkben szerepel. A gregorián dallamok mellett számos, a Nyugat-Dunántúl területén fennmaradt 17–18. századi kéziratos énekeskönyv is tanúskodik Szent Márton élő tiszteletéről. E zenei örökséget az Írott Szó Alapítvány és a KÉSZ Szombathelyi Csoportja 2017-ben egy CD-melléklettel ellátott, igényes kötetben adta közre (Énekek Szent Márton tiszteletére. Cantiones de Sancto Martino episcopo). Rétfalvi Balázs röviden ismertette az általa gondozott kiadvány tartalmát, és ízelítőt adott a hangfelvételekből, amelyek legnagyobbrészt egyházmegyénk diákjainak előadásában kerültek rögzítésre.

A Szent Márton-ereklye 1913. évi hazahozatali ünnepsége Szombathelyen - előadó - dr. Melega Miklós

Harmadikként dr. Melega Miklós igazgató (Magyar Nemzeti Levéltár Vas Vármegyei Levéltára) A Szent Márton-ereklye 1913. évi hazahozatali ünnepsége Szombathelyen című, számos korabeli fényképfelvétellel illusztrált előadása hangzott el. 1913 júniusában városunk korábban soha nem látott nagyságrendű eseménynek adott otthont. Az egyházmegye patrónusának ereklyéje Tours-ból érkezett, Mikes János gróf megyés püspök kezdeményezésének köszönhetően. Nyolc fős egyházi küldöttség vett részt a franciaországi átadáson és tért vissza Szombathelyre. A város részéről Brenner Tóbiás polgármester, Ujváry Ede tanácsos és Herbst Géza alispán voltak az esemény világi fő szervezői. Az Ujváry Ede által szerkesztett programot június 9-én szórólap formájában tették közzé. A hetekig tartó előkészületeket követően a város virágpompába borult, a Székesegyház oszlopait feldíszítették, a körmenet útvonalát szőnyeg takarta, az ablakokból is szőnyegeket lógattak ki a környék lakói. A katonai század által felvezetett körmeneten hatalmas, kb. 30–40 ezres tömeg vett részt. Az emelkedett pillanatokat neves fotográfusok örökítették meg. A szent földi maradványainak kis darabkáját a Sarlós Boldogasszony Székesegyházban helyezték el.

Történelmi képek Szent Márton városának múltjából című állandó kiállítás

Töretlen érdeklődés kísérte a tárlatvezetést, amelyet a Történelmi képek Szent Márton városának múltjából című állandó kiállítás kurátorai: dr. Kiss Gábor régész, Mayer László levéltáros és Szommer Ildikó történész tartottak. A tárlat létrehozásában a Vasi Múzeumbarát Egylet jelentős szerepet vállalt, a szervezőmunkában Tóth Kálmán titkár vett részt.

Reméljük, hogy sokan megtekintik a Savaria Múzeum emeleti folyosóján elhelyezett, az ókori gyökerektől egészen a 2. világháborúig ívelő, festmények, metszetek, térképek, fotográfiák garmadáját felvonultató összeállítást.

Sztelly–TK

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza