Archívum

Hadiárvák, árvaházak, fiatalkorú bűnelkövetők

Vas megyében az 1920-as években

Széchenyi 2020

2022.05.16

A Múzeumbogár Klubban 2022. május 13-án, pénteken érzékeny témával: a hadi árvák 1920-as évekre jellemző élethelyzetével ismerkedtek meg az örökségpedagógiai foglalkozás résztvevői.

Hadiárvák, árvaházak, fiatalkorú bűnelkövetők

„A társadalom elesettjei, főleg az árvák, félárvák iránti részvét sohasem volt ismeretlen a jó érzésű emberek körében. Ezt bizonyítja a világirodalom számtalan alkotása… A magyar irodalom és filmművészet sem szegény e témakörben. Eötvös József 1833-ban írt Megfagyott gyermek című költeménye évtizedeken át könnyeztette meg az érzékeny lelkűeket. Hasonló érzelmeket váltott ki Gyulai Pál az Éji látogatás című verse is. Arany Árva fiú címmel írt balladát. Móricz beszédes nevű hőse, Árvácska Ranódy László filmrendezőt is megihlette. A 2. világháború árváinak sorsáról 1946-ban forgatott klasszikus filmet Radványi Géza Valahol Európában címmel.” E sorokkal kezdi Gerlits Sándor (1861–1933), a Vas megyei gyermekvédelem meghatározó személyisége munkásságának bemutatását a Vasi Szemle hasábjain megjelent cikksorozatában Gál József.

Hadiárvák, árvaházak, fiatalkorú bűnelkövetők

Az örökségpedagógia foglalkozás résztvevői az idézett publikációban közölt dokumentumok, és korabeli újságcikkek elemzése révén gyűjtöttek információkat a Vas vármegyei gyermekvédelmi intézmények és szervezetek 1. világháború utáni helyzetéről, nehézségeiről. 

Hadiárvák, árvaházak, fiatalkorú bűnelkövetők

A Vas vármegyei árvaház – amelynek 4 és fél évtizeden át Gerits Sándor volt az igazgatója – belső életéről Kovács Jenő, az intézmény egykori lakója visszaemlékezései alapján, a fiatalkorú bűnelkövetőkről, indítékaikról pedig az 1920-as évek helyi sajtójából előzetesen összegyűjtött bőséges híranyag segítségével alkothattak érzékletes képet a múzeumbogár klub tagjai. 

A foglalkozást Tóth Kálmán múzeumpedagógus vezette.

Az örökségpedagógiai foglalkozás a Vasi Múzeumbarát Egylet Összenő, ami összetartozik – Trianon emlékezete Vas vármegyében című, TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01420 azonosítószámú projektje keretében valósult meg.

TK

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza