Gyermekvonatok Hollandiába, Belgiumba, Angliába

Széchenyi 2020

Feltöltve: 2022.04.07

2021. November 19. Friday

A foglalkozás célja az 1920-as évek elején rendkívüli közellátási nehézségekkel küszködő Magyarországot segítő, ám az utóbbi időkig kevésbé közismert nemzetközi humanitárius akció szervezési és érzelmi oldalának megismertetése volt.

Bodó Judit mestertanár

A forráselemzéshez filmhíradó- részleteket, fényképfelvételeket, visszaemlékezéseket, újságcikkeket és a témához kapcsolódó korabeli ifjúsági regények, elbeszélések részleteit használata fel a foglalkozásvezető: Bodó Judit történelem szakos középiskolai tanár, a Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakgimnázium Szakközépiskolája mesterpedagógusa, aki a téma helyi szakértőjének számít a Vasi Szemle 2020. 4. számában megjelent Vas vármegye és a gyermekvonatok, 1920–1926. Történeti rekonstrukciós kísérlet című tanulmánya okán.

A foglalkozásvezető először korabeli fényképfelvételeket felvillantva a hátország ellátási gondjairól és az otthonaikat odahagyni kényszerült vagonlakókról beszélt. Kifejtette, hogy ebben a helyzetben az egyik átfogóbb megoldást a nemzetközi gyermekvonat-akció jelentette, amelynek szervezésében kiemelkedő szerepet vállalt a szombathelyi születésű katolikus pap: Knebel Miklós (1892–1949).

Gyermekvonatok Hollandiába, Belgiumba, Angliába

A forráselemzés során az egyénileg és 3 fős kisebb csoportokban dolgozó diákok többek között a következő kérdésekre válaszoltak, illetve alakítottak ki véleményt:

–         Kik lehettek a gyermekvonatok utasai?

–         Milyen szervezetek vettek részt a mozgósításban?

–         Fogalmazzatok az Országos Gyermekvédő Liga nevében egy felhívást, amely a Vas vármegyei szülők figyelmét hivatott felkelteni a gyermekvonat-akció iránt!

–         Állítsatok össze olyan, véleményetek szerint fontos szavakat, kifejezéseket tartalmazó szószedetet, amelyre egy hollandiai, belgiumi, angliai gyermeknyaraltatási akció résztvevőjeként szükségetek lenne!

–         Véleményetek szerint a gyermekvonatok elindítása hogyan hatott a holland-magyar kapcsolatokra?

Zárásként Bodó Judit ízelítőt adott a téma gyermekirodalomban való megjelenéséről. (Jeszenszky T. Irén: Az új otthon (1936), Krúdy Gyula: Liga Gida kalandjai Hollandiában és a világ egyéb tájain, Bocs Bálint: Tányértalpú koma utazása Hollandiába (1922), Kupcsay Felicián: Az arany tulipán)

Az örökségpedagógiai foglalkozás a Vasi Múzeumbarát Egylet Összenő, ami összetartozik – Trianon emlékezete Vas vármegyében című, TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01420 azonosítószámú projektje keretében valósult meg.

TK

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza