Archívum

Fókuszban a fénykép

2023.09.26

Magyar Zoltán fényképezőgép-gyűjteményének kiállított darabjait csodálhatták meg a Berzsenyi Dániel Könyvtárban a Múzeumbogár Klub tagjai.

Fókuszban a fénykép

Fókuszban a fénykép - fotó: TK

Mi a fényképezés? A kérdés egyszerűnek tűnhet, mégsem könnyű rá röviden választ adni. A tárgyakról visszaverődő fény rögzítésének módszere a történelem során ugyanis sok változáson, fejlődésen ment keresztül. A technikai kihívások mellett etikai kérdéseket is felvető témába Spiegler Tibor engedett betekintést a klubtagok számára. A lelkes helytörténeti kutató jó tanácsokkal szolgált a régi fotográfiák megőrzésével kapcsolatban, mesélt a fényképészet hőskorában üvegnegatívokra készült fényképek elkészítésének technikájáról, a celluloidtekercsre írt 24 vagy 36 képkocka korlátairól és napjaink digitális képeinek kérdéses sorsáról.

Részlet Magyar Zoltán fényképezőgép-gyűjteményéből

A japán Nikon és Canon gyárak termékei az 1950-es 1980-as évekből - fotó: TK

Magyar Zoltán gyűjteménye több szempontból is különleges: technika-, fotó- és helytörténeti vonatozásai is vannak. A látogatók szeme elé táruló kiállítás történeti távlata lehengerlő. A legrégebbi darab egy az 1840-es évekből származó üveglemezes fényképezőgép volt. Az antik fényképezőgépek fa- és fém részének kidolgozottsága, eleganciája is magával ragadó látvány. Különleges darabok! A kollekció részét képezik azok a fényképezőgépek is, amelyeket a híres szombathelyi műtermekben használtak. Láttak újszülötteket, boldog párokat, háborúba készülő bakákat, elmúlást. Bennük született meg Szombathely fénnyel írt történelme.

Érdekesek voltak a kisebb méretű gépek is, amelyek az üvegtárlókban sorakoztak. Híres német és japán gyártócégek nevei csillantak meg rajtuk: Pentacon, Leica, Nikon, Minolta, Mamiya. Óhatatlanul felmerül a kérdés: vajon működnek-e még?

Az állóvitrinben kémkedésre alkalmas miniatűr fényképezőgépek húzódtak meg, ezekhez hasonlót rejtettek a kabátjuk alá KGB emberei. Ha ilyen aprók, mekkora lehetett bennük a filmtekercs?

Fotográfiai Arcképcsarnok

Fotográfiai Arcképcsarnok - fotó: TK

Érdemes volt megállni a Fotográfiai arcképcsarnok című tabló előtt is. A híres feltalálók, újítók körében nem egy magyar személyiség szerepel. Adózzunk egy vakuvillanásra Petzvál József, Dulovits Jenő, Selényi Pál emléke előtt!

Fókuszban a fénykép

A régi fényképek felfedezésnek öröme a részletekben rejlik - fotó: TK

Búcsúzóul fényképgyűjteményének jónéhány digitalizált, különleges darabját is megmutatta a klubtagoknak Spiegler Tibor. A művészi felvételek többsége a híres Knebel-család műtermeiben készült. Szombathely régi városképei, polgárainak fénnyel írt vonásai tovább mesélik a történetet, ami egy kattintás, egy kép mögött rejlik.

Ezúton is köszönjük a szíves vendéglátást Szalainé Bodor Editnek és a lelkes tárlatvezetést Spiegler Tibornak!

Sztelly

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza