Archívum

Feltérképeztük

…dr. Ferencz Károly geológus fordulatos életét

2023.05.11

Az ilyenekre nem figyelnek fel… – E kijelentés érlelődött meg az életpályájára visszatekintő dr. Ferenc Károly geológusban, noha kalandos, dolgos életút jutott neki osztályrészül.

Feltérképeztük

2023. május 5-én a Múzeumbogár klubban minden róla és munkásságáról szólt.

Idézzük fel a csempeszkopácsi Pungor Zoltán Múzeumban tett látogatás emlékét! – szólt Tóth Kálmán, és felvillantott néhány korábban készült fényképfelvételt. A csempeszkopácsi múzeumot már csak azért is fontos kiemelni, mert itt egy teljes szobát dr. Ferenc Károly geológus hagyatékának szenteltek. Madár-, kígyó-, lepkepreparátumok, kőzetek, afrikai törzsek ajándékai egzotikus hangulatot kölcsönöznek a kis teremnek. Dr. Ferencz Károly munkásságáról az ott elhelyezett rövid életrajz csak sejteti a mögötte szerényen meghúzódó, tevékeny, szívós alkatú embert.

A május 5-i múzeumbogár klubfoglalkozáson Tóth Kálmán elsőként több, a geológus életére és munkásságára vonatkozó dokumentumot osztott szét a jelenlévők között . Ki-ki leckekönyvének másolatát, kitüntetéseiről készült fényképet, munkásságát méltató sajtócikket, általa készített földtani térképet vagy kézírásos feljegyzéseit vehette kézbe. Az életút mozaikdarabkái aztán egy jó hangulatú vetítettképes előadás során formálódtak egésszé.

Feltérképeztük

Ferencz Károly (forrás: Hello Magyarok)

Ferencz Károly 1915-ben Oladon született. 1935-ben tett érettségi vizsgáját követően a József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mezőgazdasági Karán tanult. Az élet azonban a geológia irányába terelte a biológia iránt érdeklődő fiatalembert. A Magyar Királyi József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (ma: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) geológiai tanszékén volt gyakornok, tanársegéd.

A fúrásokhoz használt Csepel teherautó

A fúrásokhoz használt Csepel teherautó (forrás: Wikipedia)

A 2. világháború alatt karpaszományos őrmesterként teljesített szolgálatot. Megkapta az I. osztályú „Tűzkereszt kardokkal”, az „Erdélyi Emlékérem” és a „Magyar Bronz Érdemérem hadiszalagon” kitüntetést. A háború után lehetősége nyílt a külföldi terepmunkára. 1953–1960 közt 3 évet Albániában dolgozott, majd Mongóliában folytatott kutatómunkát. A Guineában eltöltött 14 év alatt (1961–1975) többek között berill-, turmalin-, csillám-, kaolin-, gyémánt-, rubinlelőhelyek feltárásán, ivóvízkutak fúrásán munkálkodott. Idelátogató honfitársaitól, külföldiektől kért gyógyszerekkel segítette a helyiek életét, több törzs nyelvét is elsajátította. 1971-ben a kialakult politikai helyzet miatt több mint fél éven át megtapasztalhatta a guineai börtönállapotokat. Bár szabadon bocsátása után hivatalos elismervényt kapott arról, hogy nem sértette meg a guineai törvényeket, letartóztatásának oka nem derült ki.

A klubdélután végéhez közeledve sem lankadt az érdeklődés a magyar geológus kalandjai iránt. Ezért Kami izgalmas részleteket mutatott Rácz Gábor portréfilmjéből, amelynek címe: Az ilyenekre nem figyelnek fel… Ideje felfigyelni: Kattints!

Sztelly


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza