Archívum

Egy sejtelmes hosszú éjszaka Haydn városában

2023.10.16

Nemrégiben közel ötven szombathelyi múzeumbarát látogatott el Burgenland tartomány székhelyére. A kulturális örökségére méltán büszke Kismarton hamar belopta magát a szívünkbe.

Egy sejtelmes hosszú éjszaka Haydn városában

A múzeumi éjszaka programjáról az autóbuszon Tóth Kálmán titkár adott tájékoztatást. Megérkezve egy kis városnézést követően elértük első állomásunkat, a mai napig működő Szent Márton laktanyát. Kár, hogy nem tekinthettük meg belülről az épületet, ahol Robert Musil (1880–1942) író középiskolai tanulmányait folytatta. Itt szerzett tapasztalatai ihlették a Törless iskolaévei című regényt, amelynek – Ottlik Géza Iskola a határon című regényéhez hasonlóan – érdekes mélylélektani vonulata van.

Egy sejtelmes hosszú éjszaka Haydn városában

A kaszárnyától a Kismartoni Egyházmegyei Múzeumba sétáltunk. Az egykori ferences kolostor épületében megtekinthető sokszínű kiállítások közül említsünk meg itt hármat! Az egyik tárlat Szent II. János Pál pápa ausztriai apostoli körútjára emlékezik. A Szentatya a Kismartontól 6 km-re lévő Darázsfalva (Trausdorf an der Wulka) sportrepülőterén, többszázezer hívő előtt 1988. június 24-én szentmisét celebrált, amelyen közel 50 ezer honfitársunk vett részt. A másik időszaki kiállítás Joseph Haydn koponyájának kalandos történetéről és végül a zeneszerző kismartoni sírboltjában való elhelyezéséről szól. A harmadik kiállítás középpontjában Boldog Batthyány-Strattmann László naplója áll.

Egy sejtelmes hosszú éjszaka Haydn városában

A híres Haydn-ház már az éjszaka sötétjében kivilágítva fogadta csapatunkat. Joseph Haydn 1766 és 1778 között élt itt feleségével, Maria Anna Theresiával. A kiállításban látható partitúrákról, okmányokról, festményekről, a konyhai felszerelésekről mobilapplikáció tájékoztatja a látogatókat. Az Így szól Haydn című teremben kipróbálhattuk, hogyan szólnak egy barokk kamarazenekar hangszerei külön-külön és együtt egy zeneműben, harmóniát alkotva. A zeneszerző otthonában tett „vendégeskedést” Németh Tibor, a Joseph Haydn Konzervatórium professzorának a fortepianóról szóló zenés előadása tette teljessé.

Egy sejtelmes hosszú éjszaka Haydn városában

Ezt követően Ausztria legrégebbi, eredeti formában megmaradt magán zsinagógáját, Samson Wertheimer rabbi egykori házát, vagyis az Osztrák Zsidó Múzeumot tekintettük meg. A zsinagóga kultusztárgyai és az állandó kiállítás szinte valamennyi relikviája a nyugat-magyarországi zsidóság tulajdonából származik. Igazán kár, hogy a múzeum esti programjában meghirdetett klezmer koncert elmaradt.

Egy sejtelmes hosszú éjszaka Haydn városában

Kárpótlásként több időnk maradt a Burgenlandi Tartományi Múzeum sokrétű gyűjteményére. A folyó mint határ – élet a Lapincs és Lajta mentén című időszaki kiállításban a faállványokkal tagolt térben a túzok, ürge, hód mellett megannyi halfajta tükrözi a térség élővilágának sokszínűségét.

A múzeum talán legérdekesebb egysége a régészeti gyűjtemény, amelyet több mint 6000 év tárgyi hagyatékából válogattak össze a szakemberek. Csodálatos látvány volt az királyhidai (Bruckneudorf) és a pándorfalvi (Parndorf) mozaikegyüttes. A római kori villaépületeket és a mozaikszőnyeg eredeti helyzetét maketteken figyelhettük meg. (A királyhidai Ausztria legnagyobb korabeli mozaiklelete.)

Egy sejtelmes hosszú éjszaka Haydn városában

Utolsó állomásunk az Esterházy-kastély volt. A kastély hatalmas, az éjszaka viszont – a Lange Nacht der Museen elnevezés ellenére – mégis rövidnek tűnt. Nem láthatunk mindent! Fizikai képtelenség még úgy is, hogy az épület egy része felújítás alatt áll – állapítottuk meg kései vacsoránk elfogyasztása közben. A Haydn Explosiv címet viselő, modern elemekkel tarkított kiállításban hallgattuk meg, miként szól Haydn találmánya, a vonósnégyes, és megcsodáltuk  az Esterházy-család kincseit, amelyeket II. Esterházy Miklós Káró nevű kutyája „őrzött”.

A Carlo Martino Carlone tervei alapján készült, csodálatos freskókkal díszített, kiváló akusztikájú Haydn-termet és a kastélyportál oszlopsorát Kiss Katalin tolmácsolásával, német nyelvű vezetéssel tekinthették meg a legkitartóbb szombathelyi múzeumbarátok.

Miben rejlett Kismarton varázsa? Talán az éjszaka meghitt hangulatában, az érzésben, hogy nem láthattunk mindent, a titkokban, amelyekkel visszacsábít.

Sztelly-TK

Képgaléria


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza