Archívum

Az iskolapadból a harctérre

Wirth Rudolf első világháborús emlékei

Feltöltve: 2023.05.09

2023. May 24. Wednesday 17:00 óra

A VME és a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség tisztelettel hívja az érdeklődőket 2023. május 24-én, szerdán 17 órakor az Evangélikus közösségi teremben (Szombathely, Körmendi út 2.) megrendezésre kerülő pódiumbeszélgetésre.

Az iskolapadból a harctérre - Meghívó

Résztvevők: dr. Wirth Zsuzsanna ny. középiskolai tanár és dr. Németh Balázs hadtörténeti kutató.

Narrátor: Tóth Kálmán múzeumpedagógus (Savaria Múzeum).

A két alkalomra tervezett pódiumbeszélgetés első eseményén számos korabeli tárgyi emlék, dokumentum, feljegyzés, fényképfelvétel és naplórészlet segítségével nyomon követhetjük egy szombathelyi fiatalember, Wirth Rudolf (1898–1977) életútjának első, az iskolapadból a harctérre vezető szakaszát.

Részlet Wirth Rudolf visszaemlékezéséből (1918. június 15.):

Az iskolapadból a harctérre

3 órakor egyszerre az egész fronton amerre a szem ellátott hirtelen megkezdődött a pergőtűz. Iszonyatos dörgés és villogás egész 645 óráig. Pár perccel előbb már felkészülve kiszaladtunk a megásott lukból, és futottunk egy kis erdő felé, hogy ott összeszedődjünk. Óriási nehéz gránát zápor fogadott. Borzasztó sok halott. … Többen elbúcsúztak tőlem (Isten vele kadett úr!). Egy gránát tölcsérben vele feküdtem Gálos és Alamon őrmesterrel …, mindenki a helyén volt, a tisztek is. Itt láttam szegény Fejér Gyurkát (hadnagy) egy hordágyon, amint csúnya véresen kötözték be. Káromkodott, jajgatott. Elbucsuztam tőle. 1 óra hosszat feküdtünk a gránát és schrapnel esőben, mikor ismét 200 lépést kellett előre szaladnunk.”


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza