Archívum

Az ihlet Pegazusán

Költészet napi játékos múzeumbogár klubfoglalkozás

2023.04.20

A gyermek játék közben tanul. És a legfontosabb, hogy megtanul játszva tanulni. Az állítás igazságtartalmát a múzeumbogár klub elmúlt alkalmával teszteltük.

Az ihlet Pegazusán

A Petőfi pegazus című társasjáték osztatlan sikert aratott a klubtagok körében nemre és korra való tekintet nélkül.

A társasjáték egyik megálmodója a Vasi Múzeumbarát Egylet tagja, Foki Éva grafikusművész elhozta a prototípust. Így Sopron, Vasvár és a szombathelyi ELTE Bolyai János Általános Iskola és Gimnázium diákjait követően negyedikként a múzeumbogarak vethették a kockát, forgathatták a kártyákat, gyűjtögethették az ihletet az úgynevezett életútjáték során. A játék célja „az ihlet maga”: végig járni a tábla mezőit egy választott személyiséggel, számos hátráltató tényező, illetve tudást, kreativitást igénylő kérdések, feladatok közepette.

Az ihlet Pegazusán

A pergő, párban és kisebb-nagyobb csoportokban is játszható társas sok bizsergető pillanatot tartogatott. A klubfoglalkozás két órájában a négyfős csapatok Petőfi-verseket idéztek, rímeket faragtak, mozdulatokkal és szavakkal írták körül a kevéssé ismert költemények címét, illetve ismerkedtek meg közelebbről a költő kortársaival és kapcsolataival. Nem a célba jutás, hanem a kihívások izgalmas, vidám percei okozták a valódi örömöt.

A szabály az szabály, játszani csak úgy lehet, ha ismerjük

A jelenleg csupán egyetlen példányban létező társasjáték a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült. Bízunk abban, hogy némi mecenatúrával szélesebb körben is elterjed majd az irodalom- és történelembarátok körében. Annál is inkább, mert már első kör után olthatatlan tudásszomjat gerjeszt. Jól hasznosítható irodalomórákon, kirándulások alkalmával, de a már halványodó ismereteink felfrissítésére is kiváló.

Sztelly


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza