Archívum

Autóbuszos utazás Bécsbe

a Múzeumok hosszú éjszakájára

Feltöltve: 2022.09.15

2022. October 01. Saturday

Az elmúlt két év kényszerű kihagyása után, az évtizedes hagyományt folytatva, a Vasi Múzeumbarát Egylet ez évben újra megszervezi tagsága, támogatói és szimpatizánsai számára az autóbuszos utat a bécsi Múzeumok hosszú éjszakájára.

Autóbuszos utazás Bécsbe

Szokás szerint különleges élményeket kínáló intézményeket ajánlunk közös megtekintésre. Lehetőség van az ajánlatunktól eltérő, egyéni program összeállítására is, figyelembe véve a visszaindulás időpontját.

Részvételi létszám: 50 fő.

A helylekötés a jelentkezések sorrendjében, a részvételi díj befizetésével történik.

Az autóbuszos utazás díja: 6500 Ft/fő.

Jelentkezési és részvételi díj befizetési határidő: 2022. szeptember 26.

Pénztári ügyintézés: a Savaria Múzeumban, hétfőn 9:00 és 14:00, kedd–péntek 9:00–16:00 közt. Ügyintéző: Tóth Kálmán.

Teljesárú belépőjegy a rendezvényre: 15 €/fő.

Kedvezményes (diák- és nyugdíjas) belépőjegy: 12 €/fő.

A 12 év alattiak számára a belépőjegy díjtalan.

A belépőjegyek megvásárlása Bécsben egyénileg történik.

 

Érvényes személyi igazolványát, diákigazolványát, kedvezményre jogosító egyéb igazolványát mindenki hozza magával! (Uniós COVID-igazolvány ajánlott.) 

A tömegközlekedési eszközökön FFP2 maszk használata kötelező.

Program:

14:00 – Gyülekező a Savaria Múzeum parkolójában (az épület Kisfaludy S. u. felőli oldalán)

14:15 – Indulás

18:00–19:00Orvostörténeti Múzeum (Josephinum)

A Bécsi Orvostudományi Egyetem évszázados képzési és kutatási tevékenységéhez kapcsolódó, bőségének és sokszínűségének okán a világon egyedülálló gyűjtemény. Legkülönlegesebb darabjai a Firenzében készített viasz anatómiai modellek. A Josephinum nevét az orvosi-sebészeti főiskola létrehozójáról, II. Józsefről kapta (alapítás éve: 1784), aki 30 ezer forintot adott a viaszmodellek beszerzésére. További különlegesség, hogy az 1785-ben emelt épület a nemrég befejezett felújítás után 2022. szeptember 29-én nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

Kb. 19:15–20:00Osztrák Nemzeti Bank Pénztörténeti Múzeuma

A gyűjtemény a pénzgazdálkodás történetét mutatja be a kezdetektől, vagyis a Lüdiában több mint két és félezer éve megjelent első érméktől kezdve egészen napjainkig. A látogatók egy igazi aranytömböt is kézbe vehetnek. Itt tekinthető meg Európa második legnagyobb méretű színaranyból készült 1 kg-os, 32 cm átmérőjű, 100 ezer euró címletű pénzérméje, amelyet a Bécsi Filharmonikusok megalakulásuk 15. évfordulójára bocsátottak ki.

Kb. 20:45–22:15 – Bútormúzeum

I. Ferenc József 1901-ben építtette meg a Mariahilfer Strasse 88. szám alatti Hofmobilien-depotot, az udvari bútorok központi raktárát. Már 1924-ben felállítottak néhány bemutatótermet. 1998-ban modern múzeumként megnyílt az intézmény, amely bővelkedik a különböző stíluskorszakok szerint berendezett enteriőrökben. A hatalmas gyűjtemény talán legérdekesebb részét a Habsburg-ház egyes tagjainak személyes tárgyai alkotják (pl.: Erzsébet királyné mérlege, Rudolf trónörökös bölcsője és halálos ágya).

22:45–24:00Zene Háza

Az intézmény rendhagyó utazásra csábítja látogatóit a hangok birodalmába. 5000 négyzetméternyi, hat szinten, valóságos és virtuális élménytermekben csendül fel a zene. Az épület arról nevezetes, hogy itt lakott Otto Nicolai karmester, (A windsori víg nők szerzője), aki másokkal együtt 1842-ben megalapította a Bécsi Filharmonikusok együttesét. Ezért került ide a zenekar archívuma (megtekinthető a múzeum első szintjén). A második szinten, az Instrumentariumban gigantikus hangszereket lehet kipróbálni. A harmadik szint a bécsi zenei tradíciók jegyében készült (Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Strauss, Mahler stb.). A bátrabbak karmesterré válhatnak: egy „digitális pálcával”, hatalmas kivetítő és hangfalak segítésével vezényelhetik a Bécsi Filharmonikusokat. A zenészek engedelmeskednek a dirigensnek, de tapasztalataink szerint a zenekar türelme nem határtalan…

00:30 – Az autóbusz indul Szombathelyre

Kb. 02:30 – Visszaérkezés Szombathelyre


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza