Archívum

Amerre a vadludak és a múzeumbogarak szállnak

Útmutató és évadnyitó a Vasi Múzeumbogár Klubban

2023.09.13

Az őszi múzeumbogár idény első foglalkozásán, a Savaria Múzeum előadótermében két lúd tekintett várakozón a belépőkre. Hogy a csudába kerültek ide?

Amerre a vadludak és a múzeumbogarak szállnak

Szent Márton eresztette őket szabadjára? Nem, mert e példányok már nem mennek sehová, és még csak nem is háziludak. A nyári és vetési lúd preparátumait szemléltetés céljából kaptuk kölcsön a klubdélután idejére.

A foglalkozás elején Schmidtné Vinczi Réka arra kérte a jelenlévőket, hogy válasszanak egy vadludas természetfotót, majd vonjanak párhuzamot a kiválasztott kép és az őket foglalkoztató gondolatok, elvárások közt.

Ezt követően „öregbogarunk”, Vörös Norbert jelentkezett be telefonon, hogy a vadludakról meséljen röviden.

A vadludak csapatát egy tapasztalt gúnár vagy tojó vezeti. Vonulásukkor az egymás által keltett légáramlatoknak köszönhetően könnyebben tudnak repülni, ezáltal jelentősen hosszabb távot képesek megtenni. Ha a csoport egyik tagja megsérül vagy megbetegszik, két társa mellette marad, amíg eldől a sorsa – tudhattuk meg az ifjú ornitológustól, aki beszélt még a vadludak különböző fajtáiról és vadászatáról is. A hazánkban fészkelő nyárilúd (a házilúd őse) vadászata engedélyezett, ellentétben a nemzetközileg védett kis lilikkel.

A telefonbeszélgetést követően, egy rövidfilm megtekintése során kiderült, hogy számos követendő dolgot tanulhatunk szárnyas barátainktól a társas kapcsolatok, együttélés terén. 

Melyek ezek? Közösen összeszedtük:

Amerre a vadludak és a múzeumbogarak szállnak

–        Többségben az erő.

–        Egymásra figyelés. A lelkesedés ragadós.

–        Az egyéni előrejutás közösségben jelentősebb.

–        Egy jó közösségben minden ember számít.

–        A szavaknak ereje van.

–        Egymás iránti türelem.

–        Alkalmazkodóképesség.

Az elmélyült beszélgetés után az őszi idény klubprogramkínálatából szemezgettünk. Mindenki kiválasztotta a szívéhez legközelebb álló témakör képét, majd elhelyezte azt a térképen. Az így kialakult ponthalmaz voltaképpen a múzeumbogarak „őszi vonulási útvonalát” rajzolta ki. A délután játékkal zárult: Mondjam vagy mutassam? Körülírom! Kitalálod?

A vidám hangulatú foglalkozást ezúton is köszönjük Rékának!

Legközelebb (szeptember 15. péntek, 15 óra) a Berzsenyi Dániel Könyvtárban találkozunk, hogy betekintést nyerjünk a régi fényképezőgépek változatos világába.

Sztelly

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza