Eseménynaptár

A szergényi születésű Kiskos István

egykori szombathelyi polgármester életútja

Feltöltve: 2020.09.01

2020. September 20. Sunday 16:00 óra

Kovács Eszter levéltáros (MNL VaML) tart előadást a Kulturális Örökség Napjai alkalmából a szergényi evangélikus egyházközség gyülekezeti termében.

A szergényi születésű Kiskos István

A Vasi Múzeumbarát Egylet tagjai a Kulturális Örökség Napjai alkalmából, 2020. szeptember 20-án (vasárnap) ismét Szergénybe látogatnak. 16 órai kezdettel ez alkalommal is megtekinthető Buzás Etelka vezetésével a néprajzi kiállítás.

Ezt követően pedig 17 órától Kovács Eszter levéltáros (Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára)  „A szergényi születésű Kiskos István egykori szombathelyi polgármester életútja” című előadásán vehetnek részt az érdeklődők.

Az utazás Szergénybe saját gépkocsikkal történik.

Kérjük, hogy aki saját járművel tud jönni, és van lehetősége további, gépkocsival nem rendelkező múzeumbarát(ok) szállítására, jelezze ezt a szervezőnek!


Jelentkezési határidő: 2020. szeptember 17.

Szervező: Szabóné Lesch Andrea.
                  Telefon: +36 70 248 8227,

                  e-mail: alesch64@gmail.com

Ki volt Kiskos István?

A Savaria Múzeum dísztermében még rövid ideig látogatható „Aranykor” című időszaki kiállításában eképp foglalják össze a jeles polgármester érdemeit:

„A budapesti jogi egyetemen diplomázott, majd a szombathelyi királyi törvényszéken lett joggyakornok. A századfordulón jegyzői, majd tanácsnoki tisztséget töltött be. 1914. május 20-án polgármesterré választották. Az első világháború kitörésekor hadba vonultak a 11-es huszárok és a 83-as gyalogezred, a városban a közellátás és a hadisegélyezés megszervezése volt a legfontosabb feladat. Hivatali ideje alatt megnyílt a polgári leányiskola, átalakították a régi városháza épületét, bővítették a csatorna-hálózatot és a vízműveket, elkészült az új víztorony, és felavatták Vasvármegye és Szombathely közkórházát. 1923-ban a kormányzó főtanácsossá nevezte ki, 1930-tól országgyűlési képviselővé választották. Érdemei elismeréséül megkapta 1930. október 16-án a város díszpolgára címet.”


Töltse le a meghívót!


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza