Archívum

A Sylvester János nyomda emlékezete

Kiállítást záró beszélgetés

2023.09.11

A Szombathely nyomdatörténeti múltját bemutató levéltári kiállítás pódiumbeszélgetéssel búcsúzott a nagyérdemű közönségtől.

A Sylvester János nyomda emlékezete

 A zárórendezvényen utoljára még láthatóak voltak azok a nyomdatermékek, amelyeket az egykori Sylvester János Nyomda  és jogelődjei bocsájtottak ki.

Bajzik Zsolt főlevéltáros kérdéseire válaszolva Varró Attila, a Sylvester Print Kft. nyugalmazott ügyvezetője mesélt pályájának kezdeteiről, személyes életújtáról, a nyomdász szakma szépségeiről, a Sylvester János nyomda működésének könnyebb és nehezebb időszakairól, utolsó éveiről.

A magasnyomó nyomdaipari mérnökként Egerben fejlesztéseket végző Varró Attilát 1976 novemberében Hanuszek Béla, a Vas Megyei Nyomdaipari Vállalat igazgatója hívta Szombathelyre főmérnöknek.

„Hanuszek Béla ízig-vérig nyomdász volt, mindketten könyvfertőzöttek voltunk”

 vallotta a beszélgetés során a vendég. Ezt követően felvázolta a Sylvester János nevét 1978-ban felvevő szombathelyi nyomda rohamos technikai fejlődését. Az üzem számos kiadó köteteinek nyomtatása mellett gyógyszeres dobozok, kifestők, plakátok, lemezborítók, idegenforgalmi kiadványok, s természetesen napi- és hetilapok, folyóiratok nyomtatását vállalta.

A beszélgetés során senki nem volt nyomás alatt

– Az újságnyomtatásánál az ofszet, vagyis síknyomás megjelenése jelentett minőségi ugrást például a Vas Népe történetében – jegyezte meg a vendég. Hallhattunk a nyomdászok szakmai összetartásáról, a János-napok örömteli pillanatairól, a nyomda fennmaradásáért zajló küzdelemről. A Sylvester nyomda különböző neveken, de egészen 2008-ig működött.

A firtató kérdésére, hogy ismét ezt a szakmát választaná-e, Varró úr habozás nélkül igennel felelt. Nagyon megszerette a közösséget az Alföldi Nyomdában, Egerben és Sylvester-nyomdában egyaránt. Ami pedig a jövőt illeti, abban bízik, hogy a „gutenbergi ösvény” nem fog megszakadni.

Süle János Róbert, a Savaria Lions Club egykori elnöke

A beszélgetés végén a közönség soraiból Süle János kért szót: Szakály Ferenc nyomdai gépmesterhez kötődő emlékeit idézte fel, egyúttal leróva tiszteletét a nyomdász elődök és a sajtó munkatársai előtt. Elmondta, hogy nagyapja mellett szemtanúja volt a rotációs nyomdagép üzembehelyezésének, karbantartásának.

A hozzászólás után két nemrég digitalizált filmet láthatott a közönség. Betekintést kaptunk a Sylvester nyomdában végbement munkafolyamatokba (szedés, montírozás, retusálás, nyomólemez előhívás, kötés). Nem utolsósorban pedig a néhai üzem széles termékpalettájára a filmkockák révén is rácsodálkozhattunk.

Sztelly

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza