Archívum

A kuruc brigadéros, a múzeumalapító és a geológus

2022.11.21

A 13. század közepén épült téglatemplomáról híres Csempeszkopácson, egy öreg gesztenyefasor árnyékában meghúzódó egyemeletes épület homlokzatán domborműves kőtábla jelzi: Pungor Zoltán Múzeum.

A kuruc brigadéros, a múzeumalapító és a geológus

A kiskastély története a 16. századig vezethető vissza. Építtetőjéről, csempeszházi Balogh Bertalanról nem sokat tudunk. Későbbi tulajdonosa, Béri Balogh Ádám emlékezetét viszont nem csak a történettudomány, de a népköltészet is megőrizte. Béri Balog Ádám, aki a 17. század végén barokk ízlés szerint átalakíttatta az eredetileg késő reneszánsz stílusú épületet, némi ingadozás után végérvényesen Rákóczi híve lett. A szabadságharc során jelentős érdemeket szerzett. Kitüntette magát az 1706. november 6–7-én Győrvár és Egervár között lezajlott csatában. Híres volt portyáiról: csapataival kétízben Bécs határáig is eljutott. Mindez nem maradt megtorlatlanul: 1710-ben a labancok elfogták, majd hadbíróság elé állították és kivégezték – mondta el a csempeszi kastély bejáratához érkező múzeumbogár klubtagoknak Tóth Kálmán (Kami). Majd a kuruc brigadéros emlékére felcsendült a Török bársony süvegem… kezdetű nóta.

A 19. század elején a csempeszházi birtok örökösödés folytán a Sarlay-család tulajdonába került, és az övék is maradt egészen az 1949. évi államosításig. Az épület 1976 óta helytörténeti gyűjteménynek ad otthont. A múzeumot 2007-ben az alapítóról, a csempeszkopácsi születésű Pungor Zoltán tanárról nevezték el, aki diákjai bevonásával jelentős értékmentő munkát végzett.

Így aztán meglepően sokszínű kollekciót őriznek a falak: néprajzi, ipartörténeti, egyház- és családtörténeti részre tagolódik a gyűjtemény. A kőtárban még egy római kori sírkő is látható. Az alsó szinten találjuk továbbá a szőlőtermeléshez, földműveléshez használt eszközöket, kovácsszerszámokat, sőt még egy tűzoltókocsit is. Szintén a földszinten lehet megtekinteni a Károlyi Antal építész munkásságát bemutató tablókiállítást.

Az emeleten az iskolatörténeti emlékektől, miseruháktól díszes folyón végig haladva két külön társadalmi réteg használati tárgyaival berendezett lakrészre bukkanunk. Az egyikben az egyszerű falusi lakosság tárgyai sorakoznak, a másikban pedig a vidéki kisnemesek visszafogott kényelmű szobaberendezése tárul elénk.

A kuruc brigadéros, a múzeumalapító és a geológus

Hogyan, hogy nem, de a Pungor Zoltán Múzeumnak van egy különleges, trópusi hangulatot árasztó szobája is, amelyben Ferencz Károly geológus gyűjteménye kapott helyett. Ennek látványával nem lehet betelni. Nem véletlen, hogy a múzeumbogarak többször visszalátogatnak ide. Ásványok, madárpreparátumok, lepkegyűjtemény, százlábú és óriáskígyó, különleges, Guineából származó tárgyak vonzzák a tekintetet. Kami pedig mindeközben elképesztő történeteket mesél a gyerekeknek a geológusról, aki kiküldetései során elnyerte az albánok tiszteletét, megjárta Mongólia sivatagos tájait, sőt megízlelhette a guineai fogvatartottak keserű kenyerét is.

Sztelly-TK

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza