Aktuális

A kiskastély nagy titkai

Tárlatvezetés a csempeszkopácsi Pungor Zoltán Múzeumban

2024.05.29

A Vasi Múzeumbarát Egylet munkatársai és önkéntesei 2024. május 26-án, szombaton a XXI. középkori vásárnap Csempeszkopácson című rendezvény keretében a Pungor Zoltán Múzeumot mutatták be az érdeklődőknek.

A kiskastély nagy titkai

Égi kegyelem, hogy Csempeszkopácsot ottjártunkkor elkerülte a vihar, így verőfényes napsütés fogadta a középkori vásárnapra igyekvőket. Azok, akik kulturálódni vágytak, jól tették,  hogy  a Hunyadi János utca 22. szám alatti Balogh-Sarlay kiskastély felé vették az irányt. A kastélyépületben Ágoston Eszter, Ferenczi-Oszkó Márton, dr. Kiss Gábor, Schmidtné Vinczi Réka és Tóth Kálmán várták a látogatókat.

Ozsvári Csaba domborműve

A rendezvényre helybéliek és múzeumbarátok egyaránt érkeztek, és 14 órától egészen 17 óráig járhatták be a kiskastély kiállítótereit. Nagy örömünkre szolgált, hogy özv. Pungor Zoltánné is megtisztelt minket jelenlétével. A bejáratnál Ágoston Eszter felelevenítette a kastély történetét, beszélt annak 16. századi építtetőjéről, Balogh Bertalanról, és megemlítette Béri Balogh Ádám kuruc kapitány legendás tetteit. Végül a múzeumalapító Pungor Zoltán (1939–2006) életéről és értékmentő munkásságáról is megemlékezett. Dr. Kiss Gábor régész a falu Árpád-kori templomának építés- és kutatástörténetéről mesélt. Az emeleten Schmidtné Vinczi Réka kalauzolásában az egyháztörténeti gyűjtemény darabjait szemlélhették meg a belépők, köztük Ozsvári Csaba domborművét: a díszes ajtót az ötvösművész a csempeszkopácsi Szent Mihály-templom számára készítette.

Tóth Kálmán és dr. Kiss Gábor régész római kőemléket tanulmányoz

Ferencz Károly geológus Giuneából származó madár-, kígyó-, lepkepreparátumai, ásványgyűjteménye és egzotikus tárgyai közt Tóth Kálmán várta a vendégeket. (A geológus fordulatos életútjáról ITT bővebben is olvashat.) A felső szinten ezenkívül egy falusi tisztaszobát bemutató tárlat, illetve a Sarlay-család tárgyi környezetét idéző enteriőr található. A kiállítás további tereiben Ferenczi-Oszkó Márton múzeumbogár klubtag szegődött a látogatók szolgálatába. Marci lelkesen számolt be arról, hogy lám, a hon- és népismeret órán tanultakat a gyakorlatban is kamatoztathatja. A jó hangulatú szombat délután mind a tárlatvezetőknek, mind a látogatóknak emlékezetes marad.

Sztelly


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza