Aktuális

A Hotel Transatlantique-tól a buharai fürdőkig

Péntek délutáni beszélgetések, 2. rész

2024.04.16

Sokan régi ismerősként köszönthették a felnőtt múzeumbogarakat bemutató beszélgetéssorozat második eseményének vendégét, Gacs Szabinát.

Egy arab feliratos kendő Líbiából

A Vasi Múzeumbogár Klub megalapításának 20. évfordulója alkalmából Tóth Kálmán egyleti titkár pódiumbeszélgetésre hívja az egykori klubtagokat, régésztáborosokat. 2024. április 12-én Gacs Szabina foglalt helyet a kerekasztalnál. Vendégünk az arab világról és az iszlám vallás irányzatairól osztott meg érdekes információkat a hallgatósággal.

A beszélgetésvezető egy asztalkendő segítségével „próbára tette” vendége nyelvtudását: a szöveten ugyanis halványzöld arab felirat vehető ki. Szabina könnyedén olvasta el és egészítette ki a szövegtöredéket: al-dzsamáhirijja al-Arabijja al-Líbijja al-Sábijja al-Istirákijja. A textildarab tehát Moammer Kadhafi szocialista Líbiájából származik.

Gacs Szabina a régésztáborban 2014-ben

A beszélgetés Szabina múzeumbarát egyleti múltjának felidézésével folytatódott. Szó esett a Savaria karneválok romkerti színdarabjairól (2004–2008), régész- és örökségőr táboros önkéntességről (2014–2019), autóbuszos utazásokról (Erdély: 2011, 2012, 2015; Szepesség: 2013, Délvidék: 2014; Itália: 2016, 2017, 2018; Dél-Csehország, Linz: 2019; Balkán: 2019) és az osztrák, elsősorban a bécsi múzeumokban 2008 óta (2020 kivételével) minden évben eltöltött „hosszú éjszakákról”.

Egy kis kóstolót? Egyesült Arab Emírségekből származó tea, iráni datolya és pirított, sózott dinnyemag

A visszatekintő vetítés után a klubdélután résztvevői Szabina jóvoltából az Egyesült Arab Emírségekből származó teát, iráni datolyát és pirított, sózott dinnyemagot (made in Libanon) kóstolhattak.

A társalgás folytatása során kiderült, hogy vendégünkben a történelem iránti érdeklődést általános iskolai tanára, a 2021 márciusában elhunyt egyleti tagtársunk, Gelle László plántálta el. Eleinte régész szeretett volna lenni, ám a 2001. szeptember 11-i terrortámadást követően érdeklődése az arab világ felé fordult. A felvetődő kérdésektől ösztönözve autodidakta módon ismerkedett a Közel-Kelettel, hogy aztán az ELTE arab-történelem szakán folytassa tanulmányait.

A pódiumbeszélgetés az iszlám főbb irányzatairól összeállított vetítéssel folytatódott. Megtudhattuk például, hogy a muszlimok többsége nem arab származású, és habár a Korán arab nyelven íródott, a szöveg a beszélt nyelvtől jelentősen eltér. Megismerkedhettünk az iszlám vallás öt oszlopával (saháda – hitvallás, szalát – napi ötszöri ima, szaum – böjt, önmegtartóztatás, háddzs – zarándoklat Mekkába, zakát – alamizsna, jótékonykodás), hitük szigorú gyakorlati megélésével és a legfontosabb iszlám irányzatok (szunniták, síiták, háridzsiták) néhány hitbéli különbözőségével.

Az iszlám főbb irányzatai

Szabina ismereteit nem csupán könyvekből szerezte. Személyesen is megtapasztalhatta a „mesés kelet” varázsát a Szaharától a Zagrosz-hegységen át a Kizil-kum sivatagig tett utazásai során. Hangsúlyozta, hogy a muszlimok túlnyomó többsége elítéli a terrorizmust. A beszélgetésvezető kérésére a hazánkban élő muszlimokról (Magyarországi Muszlimok Egyháza, Magyarországi Iszlám Közösség) is szó esett. Ők többségükben értelmiségiek vagy még egyetemi tanulmányaikat folytató diákok. Szabina az érdeklődők figyelmébe ajánlotta a budapesti muszlim sétákat, amelynek során mecsetlátogatás mellett piacaik kínálatával, hagyományos ételeikkel is meg lehet ismerkedni. Az előadást Szabina az iráni, üzbegisztáni és algériai utazásai során készített fényképekkel zárta.

Bartók-tábla a Hotel Transatlantique-ban Biszkra, Algéria


De miért került a címbe a Hotel Transatlantique? Csak kevesen tudják, hogy Algír egyik négycsillagos szállodájának magyar vonatkozása is van. Itt szállt meg Bartók Béla 1913 júniusában tett népdalgyűjtő útja során. A gyűjtőút emlékét a szálloda falán elhelyezett háromnyelvű tábla őrzi. Magyarok mindenhol! – jegyezte meg Szabina, és hozzátette, hogy a buharai fürdőben egy olyan úriember kínálta teával, aki az 1980-as évek végén Szombathelyen szolgált katonaként.

TK-Sztelly

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza