ARCHÍVUM - ARCHIV

Megérkeztek az első régi tárgyak

Vas Népe, 2007. február 01.
Szerző: Merklin Tímea

Szombathely (mt) - Megjöttek az első régi tárgyak és fotók a Savaria Múzeum készülő Gyermekvilágok című kiállítására.

A kétféle gyűjtés (a régi tárgyak pályázati keretben és a gyermekszoba-fotók a Vasi Múzeumbogár Klub foglalkoztatójaként) egy közös magyar-osztrák NCA projekt része, amelynek együttműködő partnerei a Vasi Múzeumbarát Egylet, a burgenlandi Literaturhaus Mattersburg és a bildeini Burgenlandisches Geschichte(n)haus.
A gyűjtést az a kíváncsiság motiválta, vajon milyen módon élik meg a gyerekek különféle szociokulturális kereteiket, a megszokott környezetüket. A Gyermekvilágok - Kinderwelten című kiállítás megalkotása során a gyerekek maguk hozzák létre interpretációjukat, vagyis ők mutatják be és értékelik saját megélt világaikat. Nemcsak a modern tárgyi környezetet, hanem a tárgyakhoz kötődő történeteken keresztül a különféle életvilágokat. Az egyéni változatok gyűjtése mellett a szülők és az idősebb generációk (nagyszülők, dédszülők) gyerekkori fényképeit és egyéb emlékeit is bemutatják.
A projekt célja az osztrák-magyar határ melletti térségben létező gyermekvilágok, elsősorban szobavilágok jelenkori tárgykultúrájának feltárása, az eltérések és hasonlóságok megismerése, bemutatása. Az osztrák és magyar gyerekek önállóan és közösen dokumentálják, illetve értékelik a mindennapokban megélt saját világaikat. A program a határ mindkét oldalán kiegészül művelődéstörténeti témájú foglalkozásokkal, előadásokkal. Ennek keretében utaznak a gyerekek február 10-én a Szépművészeti Múzeumba a Múzeumbogár Klub tagjaival egy olyan foglalkozásra, amely az ókori Egyiptomtól indulva, egészen a XX. századig kíséri figyelemmel a gyerekek sorsát, és ábrázolásuk sajátosságait. A múzeumi sétát alkotó tevékenység követi.
A régi tárgyak, történetek pályázati gyűjtése március 31-éig tart; a Vasi Múzeumbarát Egylet címére kell beküldeni az emlékeket. A múzeumba beérkezett első tárgyak között van dobozban őrzött hajtincs, elnyűtt kiscipő...
A projekt kapcsolattartói: Tóth Kálmán és Illés Péter, további tájékoztatásért elérhetők a Savaria Múzeumban.