ARCHÍVUM - ARCHIV

Gyermekvilágok - a Savaria Múzeumban

Gyermekvilágok címmel nyílt kiállítás gyermeknap előtt a Savaria Múzeumban. A tárlat anyagát maguk a gyermekek hozták össze, ötszáz tárgy érkezett a Múzeumbarátok Egyesületének felhívására. Bár a kérés elsősorban gyermekeknek szólt, felnőttek is küldtek be részben saját játszó- és taneszközeikből, részben pedig a szüleikéből.

A megnyitón dr. Hejős Zoltán, a Néprajzi Múzeum főigazgatója azt mondta, ez a kiállítás nem nosztalgiázásra szolgál, hanem arra, hogy bepillantást adjon a gyermekek világába. Ad is: láthatjuk például, hogy hajdan csattintóval adta meg a ritmust a tornaórán a tanár, gondolkodhatunk, hogy a logarléc mennyivel könnyíthette meg a matematika elsajátítását, vagy hogyan lehetett egyszerre ötven diákot megtanítani bármire is. Azt is kiemelte a főigazgató, hogy ez a kiállítás személyes. Saját dolgaikat teszik itt közszemlére a beküldők (Vasból és Burgenlandból), akikről sokat elárul az is, milyen tárgyakat őriztek meg világháborúkon, generációkon keresztül, és lomtalanítások ellenére. Hogy miért, arról a tárgyakhoz fűzött kommentárok tanúskodnak, amelyeket persze a látogatók fogalmaznak, gondolnak tovább.
A gyerekek pedig rácsodálkozhatnak azokra a játékokra, amelyek még szüleiknek okoztak örömet. Nem lepődnék meg, ha a tárlatlátogatás után feltúrnák a házat a pincétől a padlásig.
(A kiállítás Tóth Kálmán, Illés Péter és Andreas Lehner munkája.)

Savaria Fórum
Megjelent a(z) XVII. évfolyam, 21. számban.