Archívum

Archívum

Zászló, lobogó minitextil

2020.02.05

A múzeumbogár klubosok januári utolsó foglalkozásukat a levéltárban töltötték, ahol Sütő Éva textilművész és Tóth Kálmán múzeumpedagógus társaságában megtekintették a nemrég megnyílt Zászlójelek és minitextilek című kiállítást.

Zászló, lobogó minitextil

A klubfoglalkozás elején Kami elmondta, hogy mi a különbség a zászló és a lobogó között, majd a gyerekekkel közösen sorra vette napjaink zászlóhasználatának számos területét. Ezt követően vetítettképes zászlótörténeti (vexillológiai) beszélgetés következett, amelynek középpontjában a magyar katonai zászlók álltak, kezdve Szent István király korától egészen a rendszerváltozásig. De szó esett a körmeneti zászlókról a csíksomlyói búcsún készült videofelvétel alapján és azokról a kopjás zászlókról is, amelyek a hastingsi csatát ábrázoló ún. bayeuxi kárpiton tűnnek fel. A zászlók a lovagkorban élték virágzásukat, amikor nem csupán szimbolikus jelentéssel bírtak, hanem a hadmozdulatok irányításában is nagy szerepük volt. A zászlójelekről több napot megtöltő előadást is elhallgathattak volna a múzeumbogarak, de nem csak ezért látogattak el a levéltárba: leginkább Sütő Éva kiállítását jöttek megtekinteni.

Zászló, lobogó minitextil

A neves szombathelyi iparművész vallja, hogy a zászló az összetartozás jelképe. Munkáit a magyar mondavilág elemei, a keresztény vallás, a történelem és a helytörténet ihlették. Valóban csodás darabokat láthattak a gyerekek, amelyről galériánkból kaphatnak ízelítőt az olvasók. Ám a fotók nem tudják egészen visszaadni a tárlat hangulatát, sem az élményt, hiszen a séta során szabadon lehetett társalogni Sütő Évával az alkotás folyamatáról, módszereiről.

A MNL Vas Megyei Levéltára galériájába belépő látogatót az újjászületés jelképe, egy textilfőnix fogadja, majd csodálatos, fehér és aranyszínben pompázó selyemzászló vonja magára a tekintetet, rajta a legendákból ismert csodaszarvas motívumával. Miután a múzeumbogarak elmondták a látottakkal kapcsolatos benyomásaikat, Sütő Éva a szarvas mögött halványan kirajzolódó borjúra irányította közönsége figyelmét. A borját óvó szarvas az ártatlanságot, életet jelképezi. Közelebbről szemlélve látható, hogy a féltés nem ok nélküli: nyilak röppennek feléjük.

Továbblépve a Szent Márton életútjának állomásait bemutató, patchwork technikával készült alkotás kapott helyet. A foltvarrásos selyemfelületen Christogramok (Krisztus-monogramok) is láthatók.

A kiállításban a 18. századi Szombathely városképe 3 textilen „Sabaria Anno” címmel látható. Létrejöttét, mint Sütő Éva minden történeti ihletésű munkáját, komoly kutatómunka előzte meg. Szintúgy hosszas, aprólékos tanulmányozást igényelt a Corona Sacra zománcképeinek selyemre vitele is. Sütő Éva bemutatta még az „Átjáró” témára készült művét is a gyerekeknek, hozzátéve, hogy a római korba repítő lobogókon megjelenő kapu nem más, mint átjáró az istenségek és a halandók számára. Mondanunk sem kell, díjnyertes elgondolás volt!

Zászló, lobogó minitextil

A teremben látható monumentális alkotások kontrasztját a tárlókban elhelyezett úgynevezett minitextilek adják. Tudtad, Kedves Olvasó, hogy, a minitextil műfaja Szombathelyen született? Ezek tulajdonképpen különféle kisméretű, textiltartalmú újragondolt tárgyak.

A foglalkozás végén a múzeumbogarak egyedi tervezésű, stencil-technikával előállított nyomatokat készítettek, arany, rézvörös és ezüstszínű akrilfesték felhasználásával. Első műveik hordozóanyaga ugyan selyem híján papír volt, de a technika ügyes elsajátítását követően később akár textilen is próbálkozhatnak majd. Munkájuk eredménye a galériában megtekinthető.

Sztelly-TK

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza