Archívum

Víziók, tervek, történetek

Rendkívüli ötletbörze az idén 20 éves Vasi Múzeumbogár Klubban

2023.01.18

Az év első múzeumbogár klubfoglalkozása 2023. január 13-án, pénteken családias hangulatban, kreatív gondolatokkal töltekezve telt.

Víziók, tervek, történetek

A „bemelegítő” klubdélutánt Schmidtné Vinczi Réka vezette, aki miután üdvözölte a megjelenteket, a „baráti kör” közepén elhelyezett, változatos témákat felölelő, látszólag összefüggések nélküli képhalmazra irányította a figyelmet. Majd arra kérte a megjelenteket, hogy válasszanak három-három tetszőleges képet, amelyekhez egy rájuk jellemző pozitív tulajdonság kapcsolható. A képek és a tulajdonság felhasználásával pedig alkossanak egy rövid történetet, amelynek adjanak címet is. Olyan történetek születtek, amelyekkel a Vasi Múzeumbogár Klub jelenlegi és jövőbeli tagjai egyaránt gazdagíthatják egymást. (Valódi ünnep. Mélyenszántó gondolatok. Hasznos szolgálat, környezetvédelem. Absztrakció. Felelősség a teremtett világért.)

Víziók, tervek, történetek

Mindezek után fény derült arra, hogy egyes kártyák tulajdonképpen olyan nagyobb témaköröket jelölnek, amelyeket a klub szervezői kínálnak a tagság számára a 2023. évben. Például: a bronzkor és a homéroszi eposzok világa; a régészet kapcsolatai a természettudományokkal és az informatikával; szombathelyi történetek; Anonymus és kora; tárgytörténetek (kerámiatárgyak, bútorok, ékszerek, ruhák, fegyverek); kortárs képzőművészet; archeozoológia és antropológia; gombák és zuzmók; természetvédelem.

Remélhetőleg nem csak a múltról, de a jövőről is szó lesz majd az ez évi klubfoglalkozásokon: az informatika, a robotika és a mesterséges intelligencia szerepéről.  A múzeumbogarak kitekinthetnek a múzeum falain túlra: virtuális és valós utazások, kirándulások is várnak rájuk.

Víziók, tervek, történetek

E témaköröket jelképező képekhez szabad asszociációk révén sok-sok további képet kapcsoltak a gyerekek. Így jött létre egy sajátos, múzeumbogár klubos gondolattérkép. A hívóképek segítségével élénk beszélgetés, tudásmegosztás bontakozott ki, ami szavazással zárult. A legtöbb szavazatot nyert témakör, vagyis a bronzkor adja majd a soron következő összejövetel apropóját.

Egy szó, mint száz: idén is érdemes lesz múzeumbogár klubtagnak lenni!

Sztelly – Réka – Kami

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza