Archívum

Archívum

Visszatekintő - A magyar Tadzs Mahalnál jártak

2018.11.30

Július 28-án utólagosan, de végre sor került a régóta megígért Bory vár látogatásra. Sajnos a délelőtt folyamán az ég beborult, a várlátogatást csepergős időben, esernyővel folytattuk. Ez azonban semmit sem rontott a művészi látványon.

Fotózás Bory Jenő szobránál

Bory Jenő sokoldalú személyiség volt: építészmérnökként kezdte pályafutását, majd beiratkozva a képzőművészeti főiskolára szobrászatot, festészetet tanult. A festészetet Székely Bertalantól, a szobrászatot Stróbl Alajostól sajátította el. A képzőművészeti főiskola tanára lett, de a műszaki egyetemen is tanított. A felesége Komócsin Ilona szintén festőművész volt. A vár kettejük alkotása, amelyet 41 éven át készítettek. A 2. világháború alatt lerombolták a várat, de a mester újjáépítette. Bory Jenő eredeti gipsz modelljei a vár udvarán, az oszlopos árkádok alatt láthatóak, de az alkotásaival az ország számos helyén találkozhatunk.

A vár egyórás felfedezése után – amelyről a képgaléria minden szónál ékesebben tanúskodik – betértünk a közeli presszóba egy kávéra, majd Székesfehérvár belvárosába utaztunk. Igyekeztünk az ebéd elfogyasztásával, hogy több idő jusson a történelmi belváros felfedezésére.

A ciszterciek templomának oltára

A középkori romkertből sajnos nem sokat láttunk, ugyanis a városban zajló koronázási játékok idejére a színpad, valamint a nézőtér itt került elhelyezésre. Sétánk során az országalma és a püspöki palota megtekintését követően a ciszterciek templomát kerestük fel, ahol beinvitáltak minket a templom sekrestyéjébe is. Itt gyönyörű faragott fabútorzat látható. Tovább haladva a Vörösmarty Színház felé egy közös fényképezkedésre is sort kerítettünk a virágóra mögött található Országzászló alatt.

Kató néni

Miután a felhők elvonultak és a nap kisütött, visszatért a júliusi meleg. Engedtünk a kísértésnek: jólesett egy fagyit elfogyasztani a Fő utcában. A ferences templom látogatása után az óratoronyhoz igyekeztünk, ahol pontban kettőkor van a harangjáték. Ezután megkerestük Kató néni kedves bronzszobrát, majd a Szent István téren keresztül az állomás felé vettük az irányt. Ám az indulás elött még benéztünk a Prohászka Ottokár emléktemplomba is. Az 50 méter magas kupola Magyarország legnagyobb kupolája. A székesfehérváriak 15. püspökük emlékére emelték a csodás templomot, sírja fölé. Az állomáshoz érve még jutott idő egy pohár frissítőre. Akik eljöttek, élményekben gazdagon tértek haza.

Urbán László

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza