Archívum

Vas vármegye veszteségei

a trianoni békediktátum következtében

Széchenyi 2020

2022.04.08

A 2022. április 1-jén a Vasi Múzeumbogár Klub tagjai számára tartott foglalkozás célja az Őrvidék és a Muravidék kincseinek megismerése volt. Tóth Kálmán múzeumpedagógus ritkán látott forrásokkal és videófelvételekkel is készült.

Vas vármegye veszteségei

A trianoni békediktátum a területi és a népességet érintő veszteségek mellett hatalmas gazdasági és kulturális károkat okozott hazánknak. A területe 40%-át, népessége 42%-át elveszítő Vas vármegyét is komoly anyagi és kulturális károk érték.

E tényeket figyelembe véve a Vasi Múzeumbogár Klub tagjai számára tartott foglalkozás célja mégsem a veszteséglista feletti kesergés, hanem az Őrvidék és a Muravidék természeti és kulturális értékei iránti érdeklődés felkeltése, elmélyítése volt.

Vas vármegye veszteségei

A Savaria Múzeumban tartott klubfoglalkozást Tóth Kálmán múzeumpedagógus (Savaria Múzeum) vezette. Először egy-egy közlekedési, gazdaságföldrajzi, etnikai és közigazgatási térképet adott a gyerekeknek. A térképlapok böngészése közben lehetőség nyílt a trianoni határhúzás néhány következményének megbeszélésére:

-          Az új határ megszakította a korábbi szerves gazdasági kapcsolatokat a vármegye nyugati térségeivel. A városok vonzáskörzete szűkült, piacközponti szerepük gyengült.

-          Mivel egyes, korábban jól működő helyi érdekű vasutak vonalait a határ kettévágta, nem csatlakoztak sem az osztrák, sem a délszláv vasutakhoz.

-          Nyersanyag-lelőhelyek, több jól működő ipari és mezőgazdasági létesítmény, vonzó idegenforgalmi helyszín került osztrák és délszláv fennhatóság alá került.

Vas vármegye veszteségei

A térképek információinak elemzését követő feladatok a kőszegi Római Katolikus Elemi Iskolai Tanítóképző és Polgári Leányiskola IV. osztályának 1935-ben megvalósított osztálykirándulásához kapcsolódtak. A kirándulásról összeállított fényképalbumra és az iskola értesítőjében megjelent élménybeszámolóra a Smidt Múzeumban véletlenül talált rá Tóth Kálmán. Miután a múzeumbogár klubtagok a Google térkép segítségével felmérték a kirándulás során megtett út hosszát, idegenforgalmi reklámplakát tervezéséhez láttak. Munkájuk során az érintett nevezetességekről 1935-ben és napjainkban készült színes fotómásolatokat is felhasználhattak. A kreatív csoportmunkát a foglalkozásvezető a nevezetes épületekhez (pl. a lékai és a borostyánkői várhoz, a máriafalvi templomhoz) és személyekhez (Nádasdy Tamás, Almásy László, Faludi Ferenc) kapcsolódó háttérinformációkkal, online elérhető rádióműsor- és dokumentumfilm-részletekkel segítette.

Az örökségpedagógiai foglalkozás a Vasi Múzeumbarát Egylet Összenő, ami összetartozik – Trianon emlékezete Vas vármegyében című, TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01420 azonosítószámú projektje keretében valósult meg.

TK

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza