Archívum

Túra a Pinka-szurdokban

Széchenyi 2020

2022.03.31

A nemzeti ünnepen gyalogolni vágyók választhattak egy rövidebb, csak magyar területen haladó, és egy hosszabb, az államhatárt átszelő útvonal közt.

Felsőcsatár, közös fotózás

Akiket vonzott a nagyobb távolság, Süle Antal vezetésével átsétáltak Burgerlandba, majd a Vashegyen keresztül visszatértek Felsőcsatárra. A rövid túra résztvevői Urbán László vezetésével az államhatárig jutottak el, majd visszafordulva felkapaszkodtak a Vashegy oldalán a vaskori halomsírokig és egy rövid pihenő után visszatértek Felsőcsatárra.

Panoráma az Ökoland Weinblick kilátóról

A hosszabb túra útvonala így alakult: Felsőcsatár – Pinka-híd – séta a Pinka-szurdokban a Vasfüggöny túraútvonalon (zöld sáv), majd a zöld kereszt jelzésen az államhatárig. A zöldhatár átlépése után tovább Pinkaóvár (Burg) irányába a Pinka-patak mellett, a kőfejtő alatt. Pinkaóváron áthaladva érkezés Várújfaluba (Woppendorf). A település elhagyása után a Pinka hidján áthaladva fel a Vashegy (Eisenberg) nyugati oldalán, a Bernsteintrail Ostroute-on át az Obere Kellergasse-ig. Itt rövid pihenő, majd további gyaloglás után kitekintés az Ökoland Weinblick kilátóról a környező völgybe. Ezen az útszakaszon a helyi szőlőművelők munkájának bizonyságaként barátságos borospincéket lehet látni. A Grenzländer Strasse-n tovább a Grenzweg utcácskába, majd az osztrák-magyar határ átlépése után, a vaskori halomsírokat útba ejtve, a zöld háromszög jelzésen visszatértés a Pinka patak völgyébe és gyaloglás vissza Felsőcsatárra.

A rövidebb túra 10 km, a hosszabb 19 km távolság, illetve 200 m és 320 m szintkülönbség leküzdését kívánta meg a több mint félszáz résztvevőtől.

Urbán László

A túra a Vasi Múzeumbarát Egylet Összenő, ami összetartozik – Trianon emlékezete Vas vármegyében című TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01420 azonosító számú projektje keretében valósult meg.

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza