Eseménynaptár

Eseménynaptár

Felhívás

EMLÉKKIÁLLÍTÁS A TRIANONI DÖNTÉS 100. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL

Feltöltve: 2020.04.21

2020. április 21. kedd - július 31. péntek

A kiállítás megvalósításához az Ön segítségére, közreműködésére is számítanak a szervezők.
Részletek a kiírásban!

Nem, nem soha!

Felhívás Vas Megye múltja iránt érdeklődőkhöz

 

Tisztelt Szombathelyi és Vas megyei Polgárok!

 

A Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára, a Vasi Múzeumbarát Egylet
és a Berzsenyi Dániel Könyvtár

EMLÉKKIÁLLÍTÁS A TRIANONI DÖNTÉS 100. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL

címmel helytörténeti kiállítással és ehhez kapcsolódó kísérőprogramokkal
kíván megemlékezni az évfordulóról

A tervezett rendezvény bemutatja a trianoni békediktátum regionális és helyi eseményeit, illetve következményeit azzal a céllal, hogy – a legújabb történeti kutatások alapján – újraértelmezve megismertesse azokat Szombathely és Vas megye lakosságával.

A szervezők kérik mindazok közreműködését, akik rendelkeznek a két világháború közötti időszak tárgyi és egyéb emlékeivel. Olyan 20. századi dokumentumokat és tárgyakat keresünk, amelyek helyi és időbeni érintettséggel kapcsolódnak a témához. A lokalitást tekintve nem ragaszkodunk szigorúan a megyében keletkezett dokumentumokhoz, tárgyakhoz, de fontos az eredetiség! Keresünk minden olyan iratot és tárgyat, amely a 100 évvel ezelőtti Vas megyei eseményhez kapcsolódik.

Várunk naplókat, visszaemlékezéseket, levelezéseket, képeslapokat, fényképeket, hirdetményeket, revizionista és irredenta plakátokat, nyomtatványokat és bélyegeket, térképeket, igazolványokat, útleveleket, brosúrákat, számolócédulákat, könyveket illetve bármilyen írott forrást. A kiállításon tárgyi emlékeket is szándékozunk bemutatni, ezek lehetnek különböző emléktárgyak, plakettek, kitüntetések, felszerelési tárgyak, háztartási eszközök (trianoni döntéssel kapcsolatos poharak, tányérok, stb.), falvédők, illetve az iskolai oktatáshoz kapcsolódó szemléltetőeszközök. Különös érdeklődéssel várjuk az 1920-as, 1930-as évek gyermekvilágával kapcsolatos dokumentumokat, fényképeket, tárgyakat.

Hiszek egy Istenben

A magánszemélyektől, helyi gyűjtőktől és a közgyűjteményekből összeválogatott legszebb, legkifejezőbb darabok – terveink szerint – 2020 őszén az MNL Vas Megyei Levéltára kiállító- és konferenciatermében megnyíló tárlaton lesznek majd megtekinthetők.

Tervünk megvalósításához az Ön segítségére is szükség van!

Keressenek minket! Bármi lehet érték!

Hol jelentkezhet?

Amennyiben Ön bemutatásra érdemesnek tartott emlék(ek) birtokában van, kérjük hogy 2020. július 31-ig jelentkezzen az MNL Vas Megyei Levéltárában (Bajzik Zsolt levéltáros, Tel: 06 94/514-808, bajzik.zsolt@mnl.gov.hu), vagy a Vasi Múzeumbarát Egyletnél (Tóth Kálmán titkár, Tel: +36 30/9733328, titkar@muzeumbarat.hu), illetve a Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubjának képviselőjénél (Szalainé Bodor Edit igazgatóhelyettes, Tel: 06 94/513-534 bedit@bdmk.hu)!

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza