Trianon előzményei

Az 1. világháború és Vas vármegye

Széchenyi 2020

Feltöltve: 2022.04.07

2021. November 08. Monday

Az 1. világháború Vas megyei vonatkozásait és a trianoni békediktátum előzményeit és a hátország mindennapi életét, valamint a hadifoglyok körülményeit ismerhették meg ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ történelem szakos hallgatói

Barátságos katonák

Az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ (BDPK) történelem szakos hallgatói számára tartott foglalkozás célja elsősorban az 1. világháború Vas megyei vonatkozásainak és a trianoni békediktátum előzményeinek megismertetése és a hátország mindennapi életébe való bepillantás volt. Ugyanakkor a hadifogságra, mint az egyéni sorsokat hosszú távon is meghatározó sajátos élethelyzetre fókuszáltak a foglalkozásvezetők: Tóth Kálmán múzeumpedagógus (Savaria Múzeum) és Tóth Róbert történelem szakos középiskolai tanár (Szombathelyi Tankerületi Központ). Jelmezes, élő interpretáció és korabeli történeti források (film- és fényképfelvételek, újsághírek, közigazgatási iratok, muzeális tárgyak) elemzése tette élményszerűvé és hitelessé a résztvevők számára a közvetített ismeretanyagot.

Az 1. világháborús egyenruhát viselő foglalkozásvezetők, az ostffyasszonyfai hadifogolytábor őrszemélyzetének két tagját megjelenítve, különböző szituációkba vonták be a hallgatókat, például: a hadifoglyok nyilvántartásba vétele, a hadifogoly tisztek számára tartott ismertetés a fronthelyzetről, vagyis az Osztrák-Magyar Monarchia háborús sikereiről, különös tekintettel a Vas vármegyei katonák (11-es huszárezred, 83. gyalogezred) hősies harcaira. Az élő interpretáció a hadifoglyok hazabocsátását hírül adó – természetesen orosz nyelven elhangzott, tolmácsolt – beszéd felolvasásával zárult.

Trianon előzményei

A foglalkozás második felében az ostffyasszonyfai hadifogolytáborral kapcsolatos levéltári dokumentumok másolatait (jelentések, levelek, tábori szükségpénz, halotti anyakönyvi bejegyzések, korabeli újságok) és muzeális tárgyakat (hadifoglyok faragványai, festmények) vehettek kézbe a résztvevők. Így újabb szemszögből is betekintést nyerhettek a hadifogolytáborok és a hátország világába, abba, hogy a háborús helyzet miként befolyásolta a helyiek életét.

A forráselemzés párokban, megadott megfigyelési szempontok alapján történt. Végül a résztvevők röviden megosztották kutatásai eredményeiket társaikkal.

Az örökségpedagógiai foglalkozás a Vasi Múzeumbarát Egylet Összenő, ami összetartozik – Trianon emlékezete Vas vármegyében című, TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01420 azonosítószámú projektje keretében valósult meg.

TK

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza