2018.09.20

Négynapos őszi csillagtúra Sopronban

A VTSZ külön kiírása szerint! (2018.09.20-23., csütörtök-vasárnap)

A VTSZ külön kiírása szerint! (2018.09.20-23., csütörtök-vasárnap).

2018.10.06 szombat

Múzeumok éjszakája Bécsben

Autóbuszos utazás

Tervezett program: Museum für angewandte Kunst (Iparművészeti Múzeum), Kunsthistorisches Museum (Bruegel-tárlat), Weltmuseum (új állandó kiállítás).

2018.10.10 szerda, 17 óra

Hova megyünk, bajtársak? – Világnak!

Könyvbemutató a Savaria Múzeumban

Az 1956-os forradalom leverése után a mai Szlovéniába irányuló menekülthullámról szóló kétnyelvű tanulmánykötet bemutatója a Szombathelyi Szlovén Önkormányzattal és a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesülettel közös szervezésben. A kötetet dr. Kovács Attila szerkesztő ismerteti.

2018.10.20 szombat

Őszi erdei túra

Útvonal: Kőszeg vasútállomás – Pogányok – Vöröskereszt – Borha-forrás – Pogányok – Kőszeg. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson a 08:06-kor Kőszeg felé induló vonatnál. Táv: 16 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.11.11 vasárnap

Szent Márton túra

Találkozás: 09:30 óra, Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola, Olad. Táv: séta 5, 10, 20 km-en. Túravezető: Süle Antal.

2018.05.12

Kirándulás a Vál völgyébe

Alcsútdobozi arborétum, Vál-völgyi kisvasút, Felcsút

József nádor egykori kastélyának maradványai

Harmincan indultuk e túrára Rábai Péter vezetésével. Székesfehérvárig vonattal utaztunk, onnan helyközi járatos autóbusszal értük el az alcsútdobozi kastély megállóját. Innen 200 m-re, délre megtaláltuk a botanikus kert bejáratát.

A József nádor egykori kastélyának kertjéből létrehozott arborétumot szabadon kóborolva fedeztük fel. Az épületek közül a kápolnát, a babaházat, az oroszlános kutat és kastélymaradvány portálját hamar megtaláltuk. Itt egy csoportképet is készítettünk. Ezután a fák között sétálva barangoltunk a park tavához. Itt szinte trópusi párás meleg fogadott minket. A tó szigetének környéke békakuruttyolástól volt hangos.
Csoportunk egyik fele ezután elhagyta az arborétumot és a bejárattól mintegy 500 m-re lévő „Alcsúti arborétum” állomáshoz siettünk. A sok vitát kiváltó keskeny vágányú vasútvonal szakasz a néhai Székesfehérvár–Bicske vasút nyomvonalán halad. A kisvasúton, fapados szerelvényeken utaztunk egy kárpátaljai diákcsoporttal. A jegyvételre a felcsúti főállomáson került sor, ugyanis a kalauznál nem lehetett jegyet venni. Jegyvásárlásra bőven volt idő, ugyanis 10 percig állt itt a vonat. A vonat pályája jó volt, nem tűnt az utazás „kisvasútiasnak”. Szépen, bár kissé zötyögősen gurultak a vagonok kerekei. A 6 km-es távon a tájban nem találtunk semmi különöset. A Puskás Akadémia felé zakatolva feltűntek a Puskás stadion valóban szép épületei.

A Puskás stadion (fotó: Urbán László)

A Stadion megállónál (végállomáson) leszálltunk és irány Felcsút! Elsétáltunk a stadion pályái, épületei mellett, bekukkantottunk a létesítmények udvarába. A 811-es számú főútra kiérve az egyik buszmegálló közelében betértünk a Mediterrán presszóba, ahol kávé, fagyi és a nagy melegben az elmaradhatatlan sör is rendelkezésünkre állott. Akik tovább időztek az arborétumban, a következő kisvonattal utaztak Felcsútra. Ők így később érkeztek haza. Összefoglalva: érdekesen, jó hangulatban telt el a napunk.

Urbán László

Képgaléria

A káplna, levendulaágyással (fotó: Urbán László)
Az oroszlános kút (fotó: Urbán László)
A babaház kedélyes látványa (fotó: Urbán László)
Séta az arborétumban (fotó: Urbán László)
A kisvasút (fotó: Urbán László)
Pillantás a vonatra (fotó: Urbán László)
Felcsút, vasútállomás (fotó: Urbán László)
Csoportkép a kastély portáljánál (fotó: Urbán L.)
Zöldút (fotó: Urbán László)
Az arborétum tavánál (fotó: Urbán László)

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.