2018.06.02 szombat

Gyalogtúra Zalaszentgyörgy környékén

Útvonal: Zalaszentgyörgy vá. – Kávás faluközpont – Kávási boronaút – Ilona majori elágazás – Nagyhegyi kápolna – Boncodfölde – Csurgasz lovas tanya – Zalaszentgyörgy vá. Táv: 11 km.

Részletekért katt!

2018.06.06 szerda, 17 óra

Könyvritkaságok nyomában

Vendég: Őri Tamás könyvgyűjtő, beszélgetésvezető: Varga Eleonóra történész (Savaria MHV Múzeum).

2018.06.09 szombat

Séta a Bakonyban

Útvonal: Vinye vá. – Kulcsos házak – Barlang – Pápalátókő – Vinye vá. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Bp. Déli-pu. felé induló vonatnál. Veszprém: 08:15, Vinye vm. érk. 09:11. Táv: 12 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.06.16 szombat

Andráshidától Zalaszentgyörgyig

Útvonal: Andráshida – Teskánd – Hottó – Zalaszentmihályfa, Árpád-kori templom – Böde – Ilona-major – Kávás – öreghegyi kápolna – Boncodfölde – Rita Ranch lovas tanya – Csurgasz, volt vá. – Zalaszentgyörgy vá. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:36-kor Sz

Bővebb infó

2018.07.14 szombat

Márkótól Herendig

Útvonal: Márkó – Házi-földek – Bánd – Esseg-vár – Sziget-földek – Herend. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Veszprém felé induló vonatnál. Veszprém érk.: 07:58; ind.: 08:24, Márkó érk.: 08:31. Táv: 11 km. Túravezető: Rábai Péter.

2018.05.12

Kirándulás a Vál völgyébe

Alcsútdobozi arborétum, Vál-völgyi kisvasút, Felcsút

József nádor egykori kastélyának maradványai

Harmincan indultuk e túrára Rábai Péter vezetésével. Székesfehérvárig vonattal utaztunk, onnan helyközi járatos autóbusszal értük el az alcsútdobozi kastély megállóját. Innen 200 m-re, délre megtaláltuk a botanikus kert bejáratát.

A József nádor egykori kastélyának kertjéből létrehozott arborétumot szabadon kóborolva fedeztük fel. Az épületek közül a kápolnát, a babaházat, az oroszlános kutat és kastélymaradvány portálját hamar megtaláltuk. Itt egy csoportképet is készítettünk. Ezután a fák között sétálva barangoltunk a park tavához. Itt szinte trópusi párás meleg fogadott minket. A tó szigetének környéke békakuruttyolástól volt hangos.
Csoportunk egyik fele ezután elhagyta az arborétumot és a bejárattól mintegy 500 m-re lévő „Alcsúti arborétum” állomáshoz siettünk. A sok vitát kiváltó keskeny vágányú vasútvonal szakasz a néhai Székesfehérvár–Bicske vasút nyomvonalán halad. A kisvasúton, fapados szerelvényeken utaztunk egy kárpátaljai diákcsoporttal. A jegyvételre a felcsúti főállomáson került sor, ugyanis a kalauznál nem lehetett jegyet venni. Jegyvásárlásra bőven volt idő, ugyanis 10 percig állt itt a vonat. A vonat pályája jó volt, nem tűnt az utazás „kisvasútiasnak”. Szépen, bár kissé zötyögősen gurultak a vagonok kerekei. A 6 km-es távon a tájban nem találtunk semmi különöset. A Puskás Akadémia felé zakatolva feltűntek a Puskás stadion valóban szép épületei.

A Puskás stadion (fotó: Urbán László)

A Stadion megállónál (végállomáson) leszálltunk és irány Felcsút! Elsétáltunk a stadion pályái, épületei mellett, bekukkantottunk a létesítmények udvarába. A 811-es számú főútra kiérve az egyik buszmegálló közelében betértünk a Mediterrán presszóba, ahol kávé, fagyi és a nagy melegben az elmaradhatatlan sör is rendelkezésünkre állott. Akik tovább időztek az arborétumban, a következő kisvonattal utaztak Felcsútra. Ők így később érkeztek haza. Összefoglalva: érdekesen, jó hangulatban telt el a napunk.

Urbán László

Képgaléria

A káplna, levendulaágyással (fotó: Urbán László)
Az oroszlános kút (fotó: Urbán László)
A babaház kedélyes látványa (fotó: Urbán László)
Séta az arborétumban (fotó: Urbán László)
A kisvasút (fotó: Urbán László)
Pillantás a vonatra (fotó: Urbán László)
Felcsút, vasútállomás (fotó: Urbán László)
Csoportkép a kastély portáljánál (fotó: Urbán L.)
Zöldút (fotó: Urbán László)
Az arborétum tavánál (fotó: Urbán László)

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.