2018.06.02 szombat

Gyalogtúra Zalaszentgyörgy környékén

Útvonal: Zalaszentgyörgy vá. – Kávás faluközpont – Kávási boronaút – Ilona majori elágazás – Nagyhegyi kápolna – Boncodfölde – Csurgasz lovas tanya – Zalaszentgyörgy vá. Táv: 11 km.

Részletekért katt!

2018.06.06 szerda, 17 óra

Könyvritkaságok nyomában

Vendég: Őri Tamás könyvgyűjtő, beszélgetésvezető: Varga Eleonóra történész (Savaria MHV Múzeum).

2018.06.09 szombat

Séta a Bakonyban

Útvonal: Vinye vá. – Kulcsos házak – Barlang – Pápalátókő – Vinye vá. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Bp. Déli-pu. felé induló vonatnál. Veszprém: 08:15, Vinye vm. érk. 09:11. Táv: 12 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.06.16 szombat

Andráshidától Zalaszentgyörgyig

Útvonal: Andráshida – Teskánd – Hottó – Zalaszentmihályfa, Árpád-kori templom – Böde – Ilona-major – Kávás – öreghegyi kápolna – Boncodfölde – Rita Ranch lovas tanya – Csurgasz, volt vá. – Zalaszentgyörgy vá. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:36-kor Sz

Bővebb infó

2018.07.14 szombat

Márkótól Herendig

Útvonal: Márkó – Házi-földek – Bánd – Esseg-vár – Sziget-földek – Herend. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Veszprém felé induló vonatnál. Veszprém érk.: 07:58; ind.: 08:24, Márkó érk.: 08:31. Táv: 11 km. Túravezető: Rábai Péter.

2018.04.20

Háztűznézőben a lánglovagoknál

Séta a szombathelyi tűzoltó laktanyában

Igen, tűzről pattant hölgyek is teljesítenek szolgálatot (fotó: Bődi Lívia)

A város első tűzoltó őrtanyája eredetileg a mai 14 emeletes tömb és a Berzsenyi Dániel Könyvtár helyén állt, otthont adva a Szombathelyi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek. Innen indultak a Szombathelyi Szépítő Egyesület által szervezett ismeretterjesztő séta résztvevőiként a múzeumbogarak az Ady téren álló jelenlegi központig.

A Körner József (1907–1971) tervei alapján 1954-ben emelt épület falán márványtábla őrzi Barabás István (1855–1936), az országos és megyei önkéntes és közigazgatási tűzoltóintézmények megalapozójának emlékét. E laktanyához hasonlót csupán Veszprémben és Salgótarjánban lehet találni – mondta el a csoportot kalauzoló Forgács János. A gyerekek első útja a vezérlőterembe vezetett, ahova befutnak a riasztások és ahonnét a számítógépes rendszernek köszönhetően az egész ország katasztrófahelyzete észlelhető. Áramszünet esetén azért ma is készenlétben van a jó öreg kolomp a riadóhoz.

Ők már tudják, mit rejt a tűzoltóautó (fotó: Bődi Lívia)

Az igazi látványosság a szertár volt. A szó kissé félreérthető lehet, jelenesetben ugyanis nem poroltóval, tömlőkkel telezsúfolt szűkhelyiséget kell elképzelni, hanem egy nagyméretű garázst. Itt parkol a tűzoltóautó és itt találhatóak „beleugrásra készen” a tűzoltók egyenruhái. Ez azért is praktikus, mert a riasztást követő 2 percen belül a tűzoltóautónak el kell indulnia célja felé – mondta el Forgács János. Az autóban a sofőrrel együtt 5 tűzoltó fér el. A jármű 4000 l vizet, 400 l habképző anyagot szállít a tűzeset helyszínére. Ezt nagyobb tűzeseteknél a tűzcsapokból felvett vízzel pótolják ki. Forgács József sorra felnyitotta a tűzoltóautó fakkjait, amik közül három az oltáshoz, egy a műszaki mentéshez szükséges eszközöket tartalmazza, hiszen a tűzoltókat riaszthatják fakidőlésekhez, autóbalesetekhez, mélyből, magasból történő mentéshez, vízszivattyúzáshoz is.
A gyerekek kézbe vehették a jármű oldalában elhelyezett különféle szerszámokat: tömlőt, sugárcső fejet, kézi beavatkozót, tűzcsapkulcsot – már amelyiket elbírták. S aki úgy kívánta, beülhetett az 1. számú tűzoltóautóba. A rúdon csúszás iránt támadt lelkesedés tüze hamar kihunyt a feltételt hallva, miszerint: „csak az csúszhat le, aki fel is tud rajta mászni”. Szó se róla, páran megpróbálták, sikertelenül. Az elszontyolodást látva János elmesélte annak a szerencsétlenül járt tűzoltónak az esetét, aki félálomban a rúd mellé ugrott és majd’ 3 métert zuhant. A vendégek kedvéért elrendelt próbariasztás során János és bajtársai bemutatatták a rúdon lecsúszás művészetét. Ám a terepszemle ezzel még nem ért véget. A hálókban nem zavarták a szolgálatban kimerült tűzoltók nyugalmát, de betekintettek a toronyba és mindannyian alámerészkedtek az óvóhely labirintusába. Szerencsére napjainkban kihasználatlanul áll ez a kb. 100 fő befogadására alkalmas pincehelyiség.
Felfelé menet János megosztott hallgatóságával egy titkot: a másik szertárban, a vízszállító teherautó és a 8 m hosszú emelőrudas kocsi mellett ott parkol egy új tűzoltóautó, amely közelgő felszenteléséig lakat alatt áll. Kívánjuk, hogy minél kevesebbszer legyen szükség a bevetésére!

Pillantás az emeleti galériára (fotó: Bődi Lívia)

A látogatás az emeleti galéria megtekintésével zárult, ahol különféle mentési munkálatokban hősiesen helytálló tűzoltók fotói láthatók. A tűzoltói hivatás nem csupán bátorságot, forró helyzetben is hidegvért kíván, de nagy lelkierőt is. János őszintén vallott arról, hogy a megrázó események okozta lelki terheket a bajtársak egymás között megbeszélve dolgozhatják fel, haza nem vihetik.

Bár az ismeretterjesztő séta végén kitartást és jó pihenést kívántak a gyerekek és kísérőik a házigazdáknak, az elköszönés után alig 5 perccel már fel is hangzott a sziréna, ismét bevetésre szólítva Szent Flórián szombathelyi védenceit.

Sztelly

Képgaléria

Míg ott voltunk nem érkezett riasztás (fotó: Tóth Tamás)
Forgács János a szertárba vezeti a csapatot
Szószerint beleugranak a ruhába (fotó: Tóth Tamás)
Lenne bátorságod lecsúszni? (fotó: Tóth Tamás)
Kiemelt tűzeset dokumentálva (fotó: Tóth Tamás)
Az 1. számú tűzoltóautó kabinjában
Kinek a neve lesz a következő? (fotó: Tóth Tamás)
Gyorsbeavatkozó női kezekre szabva (fotó: Tóth Tamás)
Kiállított tűzoló egyenruhák (fotó: Tóth Tamás)
A pincehelyiség mélyén (fotó: Tóth Tamás)

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.