2018.04.21 szombat

Fel a Ság hegyre!

Útvonal: Celldömölk vasútállomás – Ság hegy – Celldömölk vasútállomás. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson 07:04-kor Celldömölk felé induló vonatnál. Táv: 11 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.04.25 szerda, 17 óra

Apám hadinaplója – 3. rész

Emlékek a második világháborúból. Vendég: Karáth László, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium ny. igazgatója. Beszélgetésvezető: Tóth Kálmán múzeumpedagógus (Savaria Múzeum).

2018.04.27

VTSZ Tavaszi csillagtúra Szentesen

Részletes program a szervező VTSZ által megadottak szerint.
Előjelentkezés 2018. január 20-ig.

2018.04.28 szombat

Lendva rejtett kincsei – autóbuszos kirándulás

Helylekötés a részvételi díj befizetésével 2018. március 10-ig.

2018.05.09 szerda, 16:30

Évi rendes közgyűlés

Helyszín: Savaria Múzeum

2018.04.06

Érmek, mezek, oklevelek

Miről mesélnek a sporttörténeti relikviák?

Kalapácsvetők kesztyűi

A 100. magyar olimpiai aranyérem, amelyet Hegedűs Csaba nyakába akasztottak a müncheni olimpián, Horváth Attila diszkosza, Bátorfi Csilla szöuli versenyprogramja, Király Gábor legendás mackónadrágja – csak néhány abból a több tucatnyi tárgyból, amely költői rendezetlenségben az asztalokra helyezve várta a múzeumbogarakat.


A relikviákhoz kötődő sikerekről, történetekről dr. Hollerné Mecséri Annamária sporttörténész jóvoltából és Tóth Kálmán múzeumpedagógus közreműködésével tudhattak meg többet a gyerekek. Nyitó játékként az együttműködő párok egy-egy tetszőlegesen kiválasztott tárgyat „árvereztek el” a képzeletbeli jótékonysági aukció keretében. Voltak, akik szellemes történetet kreáltak, mások ragaszkodtak a valósághoz.

A következő feladat során mindenki húzott egy-egy sportolói adatlapot. A párok 12 vasi sportoló pályafutásáról gyűjtöttek információkat. Az érmeken, dokumentumokon szereplő dátumok és helyszínek, mezfeliratok kapaszkodót nyújtottak számukra. Szívet melengető érzés volt vizsgálgatni többek közt Bátorfi Csilla többszörös Európa-bajnok asztaliteniszező, Kereki Zoltán 37-szeres válogatott labdarúgó, Makray Katalin olimpiai ezüstérmes tornász, Horváth Zoltán, a moszkvai olimpián 4. helyen végzett magyar military csapat tagja, Németh Pál atléta, nemzetközi hírű atlétaedző (a „dobópápa”) és sikert sikerre halmozó tanítványai: Németh Zsolt, Gécsek Tibor és Pars Krisztián kalapácsvetők relikviáit, amelyeket a Savaria Múzeum sporttörténeti gyűjteménye őriz.

Rögtönzött kiállítás Horváth Zoltán relikviáiból


A legkülönlegesebb tárgy mégis Hegedűs Csaba olimpiai aranyérme volt. A 66 mm átmérőjű, 102 gramm tömegű, arannyal bevont ezüstérem előlapját a győzelmi koszorút tartó Niké (aki az antik római kultúrkörben Victoriával azonos) alakja ékesíti. Lám csak: a hadi és atlétikai diadalokat megtestesítő szárnyas istennő szobra városunkban, a Savaria terén is helyet kapott! Annamaritól megtudhatták a gyerekek azt is, hogy a müncheni olimpián kiosztott aranyérmek szélébe (szakszerűen mondva palástjába) belevésték a győztes nevét, sportágát és versenyszámát.

Zárásként a terem különböző pontjain elhelyezett fényképek és relikviák felhasználásával rögtönzött kiállítást rendeztek a gyerekek, majd Annamari segítségével sikeresen elhelyezték a sportolók hagyatékát a megfelelő dobozokba. Reméljük, hogy a jövőben a szélesebb közönség végre méltó körülmények között, kiállítva szemlélheti a Vas megyei sportolók sikereiről regélő relikviákat.

Sztelly-TK

Képgaléria

Sportsikerek emlékei költői összevisszaságban
Ki mennyit adna Misa mackóért egy jótékonysági árverésen?
46-os csuka... - ez tuti nem egy tornászlányé volt!
Elmélyült kutatómunka
Annamari, segíts!
Mezben
Diszkosz a kézben, érmek a nyakban
Kiállításterv Rehus Uzor György súlyemelő relikviáiból
Ha én is olimpiai csapattag lehetnék!
Kiiállításterv Kereki Zoltán tárgyaiból

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.