2018.07.14 szombat

Márkótól Herendig

Útvonal: Márkó – Házi-földek – Bánd – Esseg-vár – Sziget-földek – Herend. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Veszprém felé induló vonatnál. Veszprém érk.: 07:58; ind.: 08:24, Márkó érk.: 08:31. Táv: 11 km. Túravezető: Rábai Péter.

2018.07.21

OKT túra

Találkozás az Ady térről Sopron felé 07:30-kor induló autóbusznál. Útvonal: Tömörd – Kőszeg. Táv: 15 km. Túravezető: Süle Antal.

Ön látta már?

Húsvétig még ingyenes!

Fotó: Urbán László

Az éves programon kívül, egyik társunk javaslatára elhatároztuk, hogy elutazunk Budapestre, a Szépművészeti Múzeumba, hogy megtekintsük a 70 év után rendbe hozott és rekonstruált Román csarnokot, amely 2018. március 15-től húsvétig díjtalanul látogatható.

Az időpontválasztás szerencsésnek bizonyult, hiszen másnap, március 18-án lecsapott az idei tavasz nem várt hóvihara. Szombathelyről gyorsvonattal utaztunk a Déli-pályaudvarra. A VMbE Természetjáró Csoportjából 18-an vártuk a nyitást a Szépművészeti Múzeum előtt kígyózó hosszú sorban. Szerencsénkre a második turnusban bejutottunk az előcsarnokba. Megtekinthettük a tablókon felújítás és rekonstrukció fázisait.

A Román csarnok a múlt század elején épült, hatalmas oszlopokkal, festményekkel. Az épületrész a második világháborúban megsérült, beázott, itt zsúfolták össze a megrongálódott gipszmásolatokat. Többször tervbe vették a helyreállítását, amely 2015 és 2018 között meg is valósult. Megcsodáltuk a csarnok szépségét, sok fényképet készítettünk, amelyekből egy videót készítettem és hazaérkezve a Facebookra is felraktam.


Elhagyva az épületet a szemerkélő esőben sétát tettünk az Andrási úton, az Oktogon körül megebédeltünk, majd a kis földalattival a Vörösmarty térre utaztunk. Innen rövid séta után a Vigadóba érkeztünk. Sétáló jegyet váltottunk és megnéztük a díszlépcsőt, a folyosókat, dísztermet. A 6. szinten végigtanulmányoztuk a Vigadó történetét bemutató tablókat. A tetőről kipillantottunk a Dunára, a Gellért-hegyre, a Várra, a Várkert bazárra, az esős idő miatti szürke tájra.

Urbán László

Képgaléria

Sorbanállás (fotó: Urbán László)
Ön már látta? (fotó: Urbán László)
Ön látta már? (fotó: Urbán László)
Ön látta már? (fotó: Urbán László)
Ön látta már? (fotó: Urbán László)
Ön látta már? (fotó: Urbán László)
A Vigadóban (fotó: Urbán László)
A Vigadóban (fotó: Urbán László)
A Vigadóban (fotó: Urbán László)
A Vigadóban (fotó: Urbán László)

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.